Újpesti életmentő az elsők között

  •  
  •  
  •  

Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke az elsők között érkezett a brüsszeli terrortámadások áldozatainak mentésére. Szerkesztőségünk telefonon érte el a tősgyökeres újpest életmentőt, aki szerda délután érkezett haza, Magyarországra.

Március 22-én terrortámadás érte Brüsszelt. Robbantás volt a Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A kedd esti híradások több mint harminc halálos áldozatról és körülbelül 250 sérültről számoltak be. Az újpesti születésű Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek mentésére és ellátására a brüsszeli terrortámadás után.

– Egy évente megrendezésre kerülő szakmai konferencián vettem részt, ahol 24 ország vöröskeresztes vezetői találkoztak. Alig kezdődött el a szerda reggeli megbeszélés, egy telefonhívást kaptam, ami miatt kimentem a teremből, le az épület elé, körülbelül ötven méterre a Maelbeek nevű metróállomástól. Ekkor már a híradásokból tudtuk, hogy a brüsszeli reptéren támadás történt. Úgyhogy, amikor telefonálás közben egyszer csak azt éreztem, megmozdul alattam a föld, füst és lőporszag terjeng a levegőben, egyetlen pillanat alatt összeállt előttem a kép: a metróban robbantás történt. Azonnal a helyszínre siettem, és az ilyenkor szokásos protokoll szerint elkezdtem a munkát: helyszínfelderítés, osztályozás, sérültek mentése, ellátása.

– Mekkora volt a riadalom? Ön hogyan érzékelte, mennyire voltak segítőkészek az emberek egymás iránt, kik vettek részt a mentésben?
– Két súlyosan sérült, égett áldozat mellett nagyon sok vérző sebesültet, kisebb-nagyobb égési sérültet kellett ellátni. Az én tapasztalataim azt mutatják, hogy krízishelyzetben, ha nagy a baj, a civilek is összefognak és részt vesznek a segítségben, mentésben. Most is így volt, számtalan járókelő jött oda, hogy segítsen.
– Íróasztal mögött ülve, a híreket hallva-olvasva is megrendítő egy ilyen esemény, de szerintem mi, akik biztonságban, itthonról kísérjük figyelemmel a híradásokat, el sem tudjuk képzelni, milyen lehet ilyesmit megélni. Hogyan lehet ezt az élményt feldolgozni? Ön hogy van?
– Ez a hivatásom. Stabil lelkületű ember vagyok, ez a munkám, ezt választottam, teszem, amit ilyenkor kell, amit egy ilyen helyzetben tenni lehet.

(Dr. Göndöcs Zsigmonddal az ÚKTV nagyinterjút készít, ezt a jövő heti adásban láthatják.)

Tallér Edina