Újpesti építész a szakma életműdíjasa

  •  
  •  
  •  

Iványi János a Magyar Építőművészek Szövetsége által alapított Csonka Pál érem kitüntetésben részesült. Az ünnepélyes eseményre július 11-én került sor.
A neves újpesti építész-professzor egyéni alkotó kategóriában nyerte el a magas szakmai kitüntetést, életműve elismeréseként.

Wintermantel Zsolt polgármester levélben gratulált a kitüntetéshez.

A Csonka Pál-emlékérem az építész- és tartószerkezet-tervezők (konstruktőrök) alkotó együttműködését hivatott elismerni. Ezért azok kaphatják, akik alkotó-párként magas színvonalú építészeti alkotást hoztak létre, továbbá az, aki oktató és/vagy tudományos munkájával jelentősen és igazolhatóan járult hozzá a fent említett, alapvető cél eléréséhez – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Építőművészek Szövetsége.

Iványi János magántervezőként több bonyolult műemléki helyreállítás hozzáértő, igényes tervezését végezte, valamint Az Újpesti Városvédő Egyesület tagjaként a városrész építészeti-mérnöki örökségének rendszeres kutatója, publikálója – ezért kapta az elismerést.

A díjazottakat Kálmán Imre, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke köszöntötte és Marosi Miklós építész méltatta a hét eleji díjátadáson.

A díj névadója, Csonka Pál (1896-1987) építészmérnök, egyetemi tanár volt, a karburátor feltalálójának, Csonka Jánosnak a fia.