Újpesti fejlesztések támogatásáról is szavazhatunk szeptember végéig

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a budapestiek dönthetnek arról, milyen fejlesztések megvalósítására fordítson a Fővárosi Önkormányzat egymilliárd forintot. A harmadszorra életre hívott fővárosi közösségi költségvetés programban idén minden eddiginél több ötletre adhatjuk le a voksunkat, köztük négy IV. kerületi fejlesztésre is.

Budapest városvezetése elkötelezett a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása mellett. Egyre több dologban mondhatjuk el véleményünket, vagy lehet közvetlen ráhatásunk egy-egy fejlesztésre. Erre ad például lehetőséget a közösségi költségvetés szavazása, melyhez hasonló kezdeményezés már több mint tíz éve létezik számos európai nagyvárosban, például Madridban, Párizsban, Amszterdamban, Barcelonában és Varsóban is. Mindenhol, ahol elindult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az elmúlt három év alatt egyre több olyan fejlesztés valósult meg Budapesten, melyek ötlete a városlakóktól származik, és megvalósításukra is ők adták le a szükséges szavazatokat: ezek közé tartoznak például a kutyaitatóval is ellátott ivókutak, a több mint kilencven helyszínen felállított új kerékpártámaszok, az óbudai legális graffiti fal, az idősotthonokban tartott állatterápiás foglalkozások, az ingyenes sportlehetőségek fővárosi sportlétesítményekben, az Üllői úton és a Váci úton kialakított védett kerékpársáv. Hamarosan pedig elkészül a rekreációs funkciókkal bővített Szent István park, a Mester utca növénykazettás zöldítése, új legális street art akciók indulnak és Duna-parti ülőkockák is épülnek.

Az idei fővárosi közösségi költségvetésről szeptember 30-ig dönthetünk. Szavazni minden Budapesten élő vagy dolgozó/tanuló, 16. életévét betöltött magánszemély tud, aki regisztrál az otlet.budapest.hu oldalon vagy felkeresi személyesen valamelyik szavazópontot a városban, a határidő lejártáig. Személyesen a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárakban, a Főpolgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálati Irodájában, az Idősek Információs Pontján, és utcai kitelepüléseink alkalmával lehet szavazni.

Szavazatot öt kategóriában lehet leadni − Esélyteremtő-, Nyitott- és Zöld Budapest, valamint Helyi nagy- és Helyi kis ötletek −, kategóriánként egyet, de akkor is érvényes a szavazat, ha nem választunk minden kategóriában ötletet. Az online és offline beérkezett szavazatok összesítését követően kategóriánként a legtöbb szavazatot kapott ötletek valósulhatnak meg a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig.

 

A négy újpesti, káposztásmegyeri fejlesztési ötlet, melyre szavazhatunk:

Helyi nagy ötletek:

A Pozsonyi utcai lakótelep zöldfelületeinek pihenőparkká, sportparkká alakítása (120 millió forint)

A Pozsonyi utcai lakótelep zöldfelületeinek fejlesztése lakossági egyeztetéssel, sportfunkciók telepítésével. 

Futókör és fitneszpark Káposztásmegyeren (120 millió forint)

Futópálya és fitneszpark létesítése a káposztásmegyeri lakótelepen. 

 

Helyi kis ötletek:

Erdei fejlesztő tornapálya létrehozása a Népszigeten (50 millió forint)

Természetközeli tornapálya, játszótér kialakítása – lehetőleg a Népszigeten –, ami szenzomotoros tornával fejlesztené azokat a gyerekeket, akiknek a mozgás- vagy idegrendszeri fejlődése segítségre szorul. 

Zöld villamosmegállók a 14-es vonalán (50 millió forint)

A napsütésnek leginkább kitett megállókban akár a megállóra, akár önálló rácsozatra futtatott növényekkel történő árnyékolás az Angyalföld kocsiszín és a Rákospalota-Újpest vasútállomás megállók között.

,