Újpesti gyerekek a Mesék szárnyán

  •  
  •  
  •  

Tersánszky Józsi Jenő tiszteletére meghirdetett mesevetélkedő és rajzpályázat nyertesei vehették át díjaikat csütörtökön délután az Ady Endre Művelődési Házban. A rajzpályázat munkáiból összeállított kiállítás megnyitóján a díjazottak nyereményét dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő adta át.

Nemrégiben ünnepeltük Tersánszky Józsi Jenő születésének 125. évfordulóját. Ennek apropóján mesevetélkedőt, valamint rajzpályázatot hirdetett meg az Újpesti Kulturális Központ – Ady Endre Művelődési Ház alsó tagozatos általános iskolások részére, a Misi Mókus kalandjairól szóló gyerekregénye témájára. A mesevetélkedő utolsó fordulóját követő eredményhirdetésre, valamint a rajzpályázat nyerteseinek díjátadójára és a kiállítás megnyitóra került sor március 26-án, csütörtökön délután az Ady Endre Művelődési Házban.

– Szinte minden újpesti általános iskola képviseltette magát a Tersánszky Józsi Jenő születésének 125 éves évfordulójára kiírt mesevetélkedőn, volt olyan iskola, amelyik több, s olyan is akadt, aki hat csapattal indult, amely minden várakozásomat felül múlt – mesélt a díjátadót és a kiállításmegnyitót követően a program szervezője, Katona Gyöngyi. Hozzátette: régi álma valósult meg azzal, hogy Tersánszky meseregényéből szervezhetett vetélkedőt gyerekek részére, hiszen a könyv kedves olvasmány, amely tele van nyelvi ötletekkel.

Sokan a mesevetélkedőn induló csapatok tagjai közül is jelentkeztek a rajzpályázatra, amely szintén szerda délután nyílt meg az Ady Endre Művelődési Ház Galériatermében. A megnyitón a legjobbaknak dr.Hollósi Antal országgyűlési képviselő személyesen gratulált.

– Gratulálok a díjazottaknak és minden kedves pályázónak és felkészítőiknek. Ennek a versenynek ugyanis nincsenek vesztesei, csak nyertesei, hiszen mindenki nyert azzal, hogy elindult. Tersánszky Misi mókus kalandjai című regénye különösen sokat jelent a mi generációnknak, de az utánunk következőknek és remélem nektek is. Olvassatok minél többet és próbáljátok ki magatokat újra hasonló versenyeken – címezte a megjelent gyerekeknek dr. Hollósi Antal, majd egyenként gratulált a nyerteseknek.

A Mesék szárnyán című mesevetélkedő nyertese Besenczi Nóra, Kis Koppány Zalán, Martonossy Kinga, Tóbiás Eszter, vagyis a Mókuslesők csapata lett a Szűcs Sándor Általános Iskolából.

A képzőművészeti rajzversenyen első helyezést ért el az 1. osztályosok közül Kürti Attila és Nyitrai Liza, az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola diákjai, a 2. osztályosoknál Keszler Noémi a rákospalotai Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Vanek Máté, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium tanulói. A 3. osztályosok mezőnyéből Paál Petra, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium és Boros Bence az Újpesti  Bene Ferenc Általános Iskola diákjainak munkáját találta legszebbnek a zsűri, míg a 4. osztályosok közül Érsek Tina, a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium és Szentléleki Barna, az Újpesti  Bene Ferenc Általános Iskola tanulója végzett az élen.

A képzőművészeti pályázat összes beérkezett munkájából, azaz 150 rajzból összeállított kiállítás április végéig, hétköznaponként 10-18 óra, szombaton pedig 10-13 óra között látható az Ady Endre Művelődési Ház Galériatermében, ahol a szépséges rajzok mellett a vitrinekben régi meséskönyveket is találunk.

G.R.