Újpesti gyökerek

  •  
  •  
  •  

Nem csoda, hogy gyakran megfordul Újpesten Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója, hiszen ezer szállal kötődik a kerülethez. Itt született, a rokonok is itt éltek, és beosztásából eredően is sokszor jár errefelé. Legutóbb egy szerződés kapcsán kereste fel a polgármesteri hivatalt.

Mi mással kezdhetnénk, mint Újpesttel…
Nekem, érthető okokból, nosztalgiám támad, ha meghallom az Újpest nevet. Éppen a napokban jártam az alpolgármester úrnál, ahol eltöprengtem a régi időkön, és erről is beszélgettünk.

Mi célból fordult meg a Városházán?
A kerületben működik a fogyatékos otthonunk, és az Újpesti Templomkörzet nyert az önkormányzat pályázatán, ennek a szerződésnek az aláírására került sor.

Menjünk vissza kicsit az időben.
Újpesten születtem, és az anyai nagyanyám, anyámnak a testvérei is itt laktak, ők Auschwitzban haltak meg. Megjegyzem, az újpesti templomban lévő mártíremlékmű falán ott van az egész családom neve.

És az apai ág?
Apám húga, családjával a Virág utcában élt. Már lebontották azt a házat.

Mivel foglalkoztak a szülei?

Anyám az Egyesült Izzóban dolgozott, apám pedig orvosi műszerész volt, de nem dolgozhatott a szakmájában, egy textilműhelyben szorgoskodott.

Önök merre laktak?
A Lőrinc utcában, az óvodától nem messze, úgyhogy ebbe az intézménybe jártam. Öt éves lehettem, amikor beköltözött a család Pestre. Aztán gyorsan elszaladtak az évek.

Mekkora a közösség Újpesten?
Aránylag kicsi, sajnos. Nem is lehet ez másképp, mert, akik elmentek, azok nem jöttek vissza, a többiek idősek lettek, meghaltak.

Milyen a fiatalok hozzáállása a hithez?
Olyan, mint minden egyháznál. Nálunk is kicsit megfordult a trend. Valamikor a fiatalok otthonról hozták az indíttatást, most viszont a zsidó óvodákban, általános iskolákban, gimnáziumokban készülnek fel az életre, és ők nevelik a saját családjukat a hitre.

Mikor jön legközelebb Újpestre?
Minden évben, így most is itt leszek a mártír ünnepségen. Most, vasárnap, délután hat órakor lesz a megemlékezés az Újpesti Zsinagógában. Ilyenkor az egész világból eljönnek a leszármazottak. Sajnos egyre kevesebben, de két-háromszázan mindig vagyunk. 

Ádám Tamás