Újpesti, Karácsonyi, Vásáry

  •  
  •  
  •  

Vásáry André különleges ember. Sokan rávághatják erre: persze, olyan hangi adottságokkal, amilyenekkel ő rendelkezik, csakis különleges lehet. Vásáry azonban nem ezért számít unikumnak. Szédületes karrierje olyan erőfeszítések eredménye, amelyeket az egyszerű néző nem is feltételezne a visszafogott, elegáns és kifinomult művészről.

Azt gondolhatnánk, hogy Vásáry André már gyermekkorában is olyan körülmények között élt, ahol zenei lexikonok potyogtak a fejére a könyvespolcról, és a szalonban álló Bösendorfer mellett külön pianino volt a gyerekszobában is. Ehhez képest a magyar férfiszoprán elképzelhetetlen családi és társadalmi szembeszélben érte el mindazt, amit ma magáénak tudhat. A debreceni fiú a szó legszorosabb értelmében éhezett, amikor Budapestre költözött, és pályáján az sem sokat lendített, hogy zöldfülűként, a semmiből érkezve megnyerte élete első operaversenyét, Miskolcon. A siker továbbra is elmaradt. Hangjának különleges fekvése épp az előrejutásban gátolta, hiszen az operához nem értő, a komolyzenét nem igazán kedvelő széles közönség számára egyszerűen furcsa, és ezért – ilyen a néplélek – fenntartásokkal kezelendő.

Vásáry André azonban nem adta fel. „Menni előre” – ez élete jelszava. Először Bostonba, aztán vissza Magyarországra, végül – lesz, ami lesz alapon – a televíziós tehetségkutatóba. André rosszul gondolta: a közönség értékeli a különleges adottságot. Ezt mára három arany és egy platinalemez igazolja.

A férfiszoprán lenyűgöző képességeit az újpestiek is megtapasztalhatják, december 23-án, este 19.00 órakor az Újpesti Karácsonyi Vásár programjában, az Egek Királynéja Főplébánia Templomban, ahol a művész – azt ígéri – különlegesen hangulatos, Szenteste előestéjéhez méltó szórakozást nyújt majd.


Vásáry André hangfekvése férfi szoprán. Ez már önmagában is elég ritka, ám a magyar művész ráadásul úgynevezett férfi lírai koloratúr szoprán, amiből Andréval együtt, összesen három ismert a világon.
Magas hangja veleszületett adottság: a gégéje valamivel kisebb, mint egy átlagos férfié, ezért a hangszálai is rövidebbek. Amit André tud, nem tanulható.