Újpesti kezdeményezés a hazai természetismereti képzés megújításáért

  •  
  •  
  •  

Az idei tanévben egy merőben új pedagógiai program valósul meg a Karinthy Frigyes ÁMK-ban. Elsődleges célja a természetismeret-oktatás gyakorlatközpontú fejlesztése egy új eszköz és módszer segítségével.

Az eszköz a háromnézetű bogárnéző, amely használható egyszerű nagyítóként, de helyettesítheti a nagyságrendekkel drágább mikroszkópokat is. Jól működik mesterséges tantermi/szobai és természetes megvilágítás mellett, például egy erdei kirándulás alkalmával.

Az újpesti pedagógusok, szaktanárok és óvodapedagógusok, továbbképzések keretében ismerkedhetnek meg a gyakorlati alkalmazás fortélyaival. Emellett egész tanévben rendszeresek lesznek az általános iskolai osztályok és óvodai csoportok számára tartott bogárnézős tantermi és terepi, farkas-erdei foglalkozások.

A Nemzeti Tankönyvkiadó felismerve az újpesti kezdeményezésben rejlő lehetőségeket vállalkozott a témához kapcsolódó kiadványok megjelentetésére, miáltal egy helyi kezdeményezés válhat az oktatás országos szintű korszerűsítésének egyik motorjává.

Dr. Kriskáné Gánóczy Anita