Újpesti megemlékezés az aradi vértanúkról

  •  
  •  
  •  

1849. október 6-án Aradon kivégezték az 1848-as szabadságharc 12 honvéd tábornokát és egy ezredesét, az aradi vértanúkat. Budapest IV-ik kerületében mind a 13 mártírhalált halt szabadságharcos nevét viseli 1-1 utca. Kivégzésük évfordulóján rájuk emlékezik Újpest Önkormányzata a kerület polgáraival – Görgey Artúr tábornok emlékművénél.

Időpont: 2011. október 6., 18 óra
Helyszín:  Bp. IV., Corvin utca és Görgey Artúr utca kereszteződése

Újpest polgárai mindig is megbecsülték azon honfitársaikat, akik életükkel, munkájukkal alkottak maradandót. Így volt ez az 1848-as szabadságharcosokkal is, hiszen például 1888-ban Kossuth Lajost Díszpolgárrá avatták.

Az 1890-es évektől kezdődően Újpest fejlődésével párhuzamosan sorra neveztek el utcákat az aradi vértanúkról. A névadási folyamat 1914-re teljesedett be, amikorra már mind a 13 szabadságharcos nevét viselte egy-egy újpesti közterület.

Görgey Artúr honvédtábornoknak, 48-as hadügyminiszternek 1998-ban állított szobrot Újpest Önkormányzata, akiről szintén utcát nevezett el a képviselő-testület.

Október 6-án 18 órakor a nemzetközileg elismert hadvezér, Görgey Artúr szobránál emlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverésére és az azt követő megtorlásra a kerület önkormányzata. Ünnepi beszédet Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere mond.