Újpesti mesterek, emlékek nyomában

  •  
  •  
  •  

Szeptember 20-án és 21-én több nevezetes újpesti épület és intézmény tárja ki kapuját a kulturális örökség napjai alkalmából, az Újpesti Kulturális Központ Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében.

Szeptember 21.

VÁROSHÁZA

(1042 Budapest, István út 14.)

Megtekinthető vezetéssel: vasárnap 10-től 16 óráig, óránként induló vezetéssel (az épület és Újpest történetével ismerkedhetnek az érdeklődők).

KÖNYVES KÁLMÁN GIMNÁZIUM

(1043 Budapest, Tanoda tér 1.)

Megtekinthető: szombaton 14 órától vezetéssel a százéves épületet, 20 órától a csillagvizsgálót láthatják az érdeklődők.

ÚJPESTI ZSIDÓ KÖZÖSSÉG ZSINAGÓGÁJA ÉS EMLÉKPARKJA

(1042 Budapest, Berzeviczy G. u. 48.)

Megtekinthető: vasárnap 10-től 18 óráig

ÚJPESTI LEPKEMÚZEUM

(1041 Budapest, Dessewffy u. 26.)

Megtekinthető: szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig .Kiállításvezetés óránként, maximum harmincfős csoportokban.

HELYTÖRTÉNETI SÉTA: ÚJPESTI TEMPLOMOK

Indulás: vasárnap 13 és 15 órakor az újpesti városházától (1042 Budapest, István út 14.). Az Egek Királynéja katolikus plébániatemplom, az újpest-belsővárosi református templom és az újpesti zsinagóga megtekintése. Vezeti: Iványi János Újpestért díjas építőmérnök.

ARS SACRA FESZTIVÁL

Szeptember 20-án: Zenés agapé az újpesti Clarisseumban.

Az Ars Sacra Fesztivál

keretében, a nyitott templomok napján közel száz templom tárja ki kapuit, többek között az újpesti Szent István király plébánia, a Clarisseum (IV., Árpád út 199.). Időpont: szeptember 20., 16-tól 19 óráig. A szalézi örökségről, az itt szolgáló Boldog Sándor István szalézi szerzetesről beszélgetnek a szemtanú kortársak, Biró Lóránt szalézi atya, Újpest díszpolgára, és Havasi József korábbi szalézi tartományfőnök.

Az épületet Iványi János Újpestért díjas építőmérnök mutatja be az eredeti Ybl Miklós-tervekkel együtt. Szűts István zenész (Kormorán) részleteket játszik a készülő Don Bosco rockoperából.