Újpesti munkáskezek ápolják zöldterületeinket

  •  
  •  
  •  

A városban kezd az ember szeme hozzászokni a gondozott közterületek látványához. Természetesen rengeteg munka kellett és kell ahhoz, hogy környezetünk, zöldfelületeink ápolt arcukat mutassák. Rádi Attila alpolgármester, aki egyebek mellett a környezetért is felelős, lapunknak elmondta, újabb ÖKOpark létrehozását is tervezi az önkormányzat.

– Egy éve működik az önálló Újpesti Városgondnokság. Folyamatosan dolgoznak a köztereken. Kérdés, hogy a szorgos kezek eljutnak-e mindenhová?
– Az új városvezetésnek a Városgondnokság felállításával az volt a célja, hogy Újpest otthonosabb, élhetőbb legyen. Ehhez az kell, hogy érezhetően javuljon a közterületek rendezettsége. A Városgondnokság munkatársai a játszótereken, a parkokban, a sétányokon dolgoznak egész évben. Ürítik a közterületi szemetes edényeket, takarítják a járdákat, a szelektív gyűjtők környezetét, és összeszedik az illegális hulladékot. Feladataikat heti munkaterv alapján végzik, mindenhova eljutnak, ahol a közterület ápolása, takarítása az önkormányzat feladata. Sőt, besegítenek az iskolákban, bölcsődékben is, ha szükséges. Virágot ültetnek, és egész évben ápolják a virágágyakat. Az idei télen sokan találkozhattak a járdákat hó- és síkosság mentesítő gépekkel, és emberekkel.

– Az új szervezet munkahelyeket is teremtett?
– Igen, szakembereket és kisegítőket egyaránt foglalkoztatnak. A munkatársak között többen újpestiek. Jó az együttműködésük az önkormányzat közhasznú munkacsoportjával is. Ez azt is jelentheti, hogy aki a közfoglalkoztatásban jól teljesít, rátermettnek bizonyul, akár állandó munkát is kaphat a Városgondnokságnál. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy nem csak a Városgondnokság emberei dolgoznak az önkormányzat által gondozott közterületeken. A kaszáláshoz, a favágáshoz, metszéshez, a muskátlik oszlopokra való kihelyezéséhez ugyanis drága gépeket, technikákat kellene vásárolnunk, ezért ezeket a munkálatokat közbeszerzési eljárásban kiválasztott külsős cégek látják el.

– Ebben az évben milyen nagyobb léptékű fejlesztésben gondolkodik az önkormányzat?
– 2011 őszén adtuk át az első ÖKOparkot a Király utca mellett. Abszolút pozitív –visszajelzések érkeztek az újpestiektől, pedig a park „új arcát” csak most az első tavaszon fogja igazán megmutatni. Ez a park bebizonyította, hogy az értékmentő parképítésnek van jövője. Az idén további helyszínt szemeltünk ki. A következő ÖKOparkot a Latabár Kálmán – Bárdos Artúr utcák mentén fogjuk kialakítani. A tervezés már megkezdődött, hamarosan a kivitelezés is elindulhat. További tervünk, a káposztásmegyeri Farkas erdő fejlesztése. Az erdőben tervezett munkákat a Pilisi Parkerdő Gazdasággal közösen tervezzük. Velük jelenleg is folynak a tárgyalások, remélem hamarosan a munkákat is meg tudjuk kezdeni.

– A zöldterület általában az emberek többségének is szívügye. Számítanak-e a véleményükre?
– Nagyon fontos számunkra a lakók véleménye, elképzelése. Ők ismerik legjobban az adott környéket. A lakótelepi belső zöldterületek megújításának tervezésekor a közösségi tervezés rendszerén belül kikérjük a helyben lakók véleményét arról, hogy milyennek szeretnének látni közvetlen környezetüket. Egyben arra kérjük őket, hogy összefogással védjük meg és ápoljuk a megújult parkokat, sétányokat. A korábbi évekhez képest sokkal inkább szeretnénk segíteni azokat az újpesti közösségeket, akik tudnak és akarnak a környezetükért tenni. A Városgondnokság szervezésében szerszámokat és anyagokat biztosítunk a részükre. Az elmúlt évhez hasonlóan az idén is virágokkal, növényekkel fogjuk támogatni azokat a lakóközösségeket, akik vállalják lakókörnyezetük szépítését.

D.Zs.