Újpesti Téli Fesztivál: Családi matiné

  •  
  •  
  •  

Vasárnap délelőtt óvodás, kisiskolás gyermekek és szüleik, nagyszüleik töltötték meg az Ady Endre Művelődési Központ színháztermét. Az Újpesti Téli Fesztivál programjaként az újpesti illetőségű Jelen Teátrum A gőgös királykisasszony című francia népmese feldolgozását tűzte műsorra.

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta, térítésmenetesen igényelhetett a közönség belépőjegyet. Az újpestiek meg is tették, teltházas rendezvény volt.

A kis vendégek már a művelődési központba érkezve a színház különleges világába csöppentek: az előző nap megnyílt kiállításon ugyanis Húros Annamária díszlet-és jelmeztervező által tervezett szép színházi fellépő ruhák, kellékek, díszletek fogadták őket.

Majd az előadás jelentett nagy élményt a kicsiknek és nagyobbacskáknak.  A nagyszínpadon bemutatott mulatságos történet most is magával ragadó volt. Fordulatos események, pergő cselekmény, zene kötötte le a kipirult arcú, önfeledten kacagó, a hősökért szurkoló gyermekeket.  A jól ismert, kérőit rendre kigúnyoló királykisasszony ez6en a vasárnap délelőttön is több leckét kapott, de – minden jó, ha jó a vége – végül is jó útra tért.

Párhuzamos életutak

Az előadásból kiderült, nemcsak a színházi világban, hanem az irodalomban is vannak párhuzamos életutak, sőt ugyanazt, vagy hasonló történetet, többen is feldolgoztak már. Erre példa például  A gőgös királykisasszony, amelyet az azonos című ír népmese és Grimm Rigócsőr király című meséje alapján, William Shakespeare darabjának, valamint   Rigócsőr király című cseh tévéfilm ötletének felhasználásával, A makrancos hölgy,a  Hamlet, az Ahogy tetszik,a  Rómeo és Júlia és az V. Henrik szövegeiből készítette és rendezte:  Krizsik Alfonz

– B.K