Újpestre is jut majd a sínekből

  •  
  •  
  •  

Összesen negyvenkilenc kilométernyi sínszálat cserélnek ki a 3-as metró vonalán, hogy a tervezett rekonstrukcióig korlátozás nélkül lehessen használni a metróvonalat. A használt, de jó állapotú vágányokból Újpestre is jut.

(A kép illusztráció)

Az M3-as metróvonal sínállapot ellenőrzésével megbízott vállalkozó vizsgálati anyagában összesen mintegy 49 kilométer sínszál cseréjét irányozta elő 2012 áprilisában. Ezen mennyiség cseréjével a járműforgalom – a tervezett rekonstrukcióig – a jelenlegi feltételek mellett üzemeltethető – tájékoztatta lapunkat a Budapesti Közlekedési központ (BKK).

A használt, de jó állapotú vágányokat a MÁV-tól szerzik be. A MÁV által értékesíthetőnek ítélt 15 600 méter sín megvásárlásával kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV segítségével megállapodás jött létre. A BKK munkatársai megnézték a felkínált síneket, amelyeket megfelelőnek és beépíthetőnek találtak, és legfeljebb 80 km/h sebességgel használtatóak. (A metróban jelenleg megengedett maximális sebesség 60 km/óra.)

A sínekből újpestre is jut majd: az úgynevezett folyóvágányokon szakaszos síncserét terveznek, Újpest végállomás kitérőkörzetét (ahol a váltók, kitérők találhatók és sebességkorlátozás van érvényben) pedig teljesen kicserélik. A BKK tájékoztatása szerint az újpesti szakasz – bár ezt helyezték legkésőbb üzembe – vágányainak általános állapota hasonló beavatkozásokat igényel, mint a vonal többi része. (A legkritikusabb szakaszok egyébként a vonal régebben átadott részein találhatók.)

A már említett 15 kilométernyi vágányzatot a BKV saját kapacitásából építi be, további 34 kilométer cseréjének elvégzésére pedig közbeszerzési pályázatot írt ki. A több mint tizenöt kilométernyi vágányzatot a tervek szerint még az idén beépítik.

BKK/MOA