Újpestről a Parlamentbe

  •  
  •  
  •  

Idegenforgalmi nagyüzem volt három nappal húsvét előtt a Parlamentben. Külföldi turisták és hazaiak egyaránt egymásnak adták a kilincset. A csütörtökön fél tízkor az Országházba belépő csoportot újpestiek alkották. Ők Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és országgyűlési képviselője vendégeként tehettek látogatást az ország egyik jelképévé vált épületbe.

Ötvenen Újpestről

Mint ahogyan ismert, Újpest polgármestere rendszeres parlamenti látogatásra invitálja városrész általános- és középiskolás diákjait. Mivel a mostani látogatás ideje már a tavaszi szünetre esett, lapunk, az Újpesti Napló és az ujpest.hu weblap adta hírül: erre az időpontra bárki jelentkezhet. Órák alatt betelt a létszám. Április 21-én pontosan ötvenen érkeztek, Hladony Sándor képviselő figyelmes kalauzolásával az épülethez.

Turista úton

Látványként „igazi” turistacsoportot alkottak, kényelmes cipő, lezser öltözet, naptól óvó kalap, városi térkép, illetve országházi fotóalbum, fényképezőgép, kamera jelezte, felkészültek a látogatásra. Kisgyermekek, fiatalok, középkorúak és idősebbek alkották a mezőnyt, akik életkoruknak megfelelő tempóban vették az első akadályt, a parlamenti főlépcsőt.  Idegenvezető kalauzolta az újpestieket is az épületben. Az előcsarnokból a kupolacsarnokba vezetett útjuk. A Szent Korona és a koronázási jelvények láthatóan lenyűgözték a látogatókat. Mint ahogyan maga a kupacsarnok is. A tizenhat szögű kupolacsarnok tartópillérein 16 magyar király, fejedelem, illetve kormányzó szobra található. A gyerekek ujjukon is számolták a királyokat. Mint ahogyan a kísérő is fogalmazott: a kupolacsarnok szellemi központ is. Érdekesség: 1896-ban itt tartották a parlament millenniumi ünnepi ülését. Az épület eme csarnoka az állami ünnepségek, díjátadók színhelye is.

A látogatók a”kék” társalgón keresztül érkeztek a Parlamenti ülésterembe, figyelmükbe  ajánlották többek között a folyosó számozott, így nevezetes szivartartóit, a mai képviselők munkáját segítő szolgáltatásokat is.

Először, vagy újrázva

Dr. Horváthné Vizinczey Andrea 
kisgyermekeivel, Fannival és Lászlóval érkezett,  a család hamarosan bekövetkező,  örvendetes bővülését is láttatva. – Nagyon régen már jártam a Parlament épületében, de a gyermekeim még  egyáltalán  nem – mondta. – Igazi tavaszi szüneti programnak tartottam a lehetőséget, ezért jelentkeztünk.

Márczis Antalné  nagymamaként nyolc éves unokájával, Annával érkezett: – nagyon izgatottak voltunk, hiszen mindketten  először  léptünk be ebben a sokszor megcsodált épületbe. Mindig csak a tervezésig jutottunk el, addig, hogy egyszer bizony jövünk. Amikor olvastam az újságban a felhívást, gyorsan jelentkeztünk. Örülök neki, hogy eljöttünk. Élményt jeléentett mindkettőnknek.

Éles Mátyás fényképezőgéppel örökítette meg a látottakat.
– Dokumentálom, és otthon újranézem  a  látogatás emlékeit.  –mondja. Arra a kérdésre , járt-e már a Parlamentben, igen a válasza: – Éppen útközben számoltam az eltelt éveket. Rövidnadrágos kisfiúként, úgy tíz éves koromban, vagyis több mint fél évszázaddal ezelőtt volt szerencsém átlépni a Parlament küszöbét. Ezért gondoltam, megnézem. Az épület a sokadik látogatásnál is nyújt  élményt. Nem szabad kihagyni ezeket a  találkozásokat.

Az újpesti csoport tagjait ezúttal is Wintermentel Zsolt által aláírt emléklappal távozott a Parlamentből. További  figyelmesség a sorszámmal ellátott belépőkártya. Az újságíróén ez áll: Ön 2011-ben a 85 491-ik látogató.

B. K