Újpestről a reneszánszba

  •  
  •  
  •  

Speciális tárlatvezetéssel várta a mozgáskorlátozottak civil szervezeteinek képviselőit január 18-án hétfőn a budapesti Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig című időszaki kiállítása.
A rendkívüli látogatás szervezőjeként Kiss Péter társadalompolitikai miniszter köszöntötte a mozgáskorlátozottak civil szervezeteinek mintegy 170 képviselőjét immár ötödik alkalommal, külön kiemelve az Újpestről érkezett vendégeket.

   A Szépművészeti Múzeum épülete már akadálymentesen megközelíthető – emelte ki a tárcavezető -, “de hogy mindaz, ami a fizikai akadálymentesítés területén az országban történt és történik, valóban a nagyközönség javát szolgálja, ahhoz az is kell, hogy az emberek közötti kapcsolatok is akadálymentesek legyenek”.
   A rendkívüli tárlatvezetésen többek között a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői vettek részt.
Mint köszöntő beszédében Baán László, a múzeum főigazgatója emlékeztetett, az intézmény immár hagyományosan tart külön tárlatvezetéseket a fogyatékkal élők számára.
   A Botticellitől Tizianóig “talán a Szépművészeti valaha volt legszebb kiállítása” – vélekedett a főigazgató, hozzátéve: a nagyszabású tárlat a világ több mint 50 múzeumából 80 mester 130 alkotását vonultatja fel, bemutatva “az élet szeretetének, az élet igenlésének korszaka”, azaz a reneszánsz festészetének két évszázadát.
   Az itáliai festészet két évszázadának remekműveit bemutató tárlatra többek között a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Gallery-ből, a New York-i Metropolitan Museumból és a madridi Pradóból kölcsönzött remekműveket állít ki a Szépművészeti. A címben kiemelt alkotók mellett a tárlaton több mint nyolcvan festő, köztük Leonardo, Giorgione, Raffaello, Perugino, Veronese és Tintoretto alkotásaival találkozhatnak a látogatók.
   A kiállítás emblematikus műve a világ egyik leghíresebb és legértékesebb festménye, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című alkotása, amelyet a képnek otthont adó krakkói Czartoryski Múzeum mellett Európában csupán olasz múzeumokban láthatott eddig a nagyközönség.
 
Ticianót csodálták mozgássérült társaink
 
A Szépművészeti Múzeumban jártak a Mozgássérültek Újpest-Káposztásmegyer Szervezetének tagjai is, ahol megtekintték a Boticellitől Tiziánoig című kiállítást. A kirándulásról, az élményekről Major Ferencnével, a helyi szervezet vezetőjével beszégettünk. Az elmúlt hét elején tizenhárman éltek e lehetőséggel, s nézték végig a nem mindennapi kiállítást.
Major Ferencné, Judit a beszélgetésünk ideje alatt is még a kiállítás hatása alatt volt. Mint mondta, alig talál nem talál olyan jelzőt, amely méltó lehetne a mesterek remekműveihez. – Százharminc csodálatos festményt láttunk, két évszázad remekműveivel találkozhatuunk – mesélt Judit az élményekről. –Szinte mindent megtudhattunk az alkotásokról, ugyanis a múzeum biztosított számunkra egy tárlatvezetőt, aki minden kérdésünkre kielégítő válasz adott, magyarázott, mesélt a képek keletkezésének körülményeiről. Külön köszönet neki.
– A mozgássérülteknek nem egyszerű az életük. A múzeumokban például rengeteg a lépcső…
-Nekünk ez egyáltalán nem okozott gondot, hiszen teljesen akadálymentesen tudtunk közlekedni odabent. Köszönhető ez a nem is olyan régen átadott mozgássérülteket szállító liftnek és a teljesen akadálymentesített termeknek. Szóval, minden rendben volt, nagy élményben volt részünk.