Újpestről peregtek a képek

  •  
  •  
  •  

A Mezőföld csücskében lévő, 2011-ben a legvirágosabb városnak kikiáltott Százhalombatta fogadta október 28-án a Virágos Magyarország díjkiosztó gálájára érkező városok, falvak képviselőit. Újpest a „Budapest legszebb főutcája” fődíjat kapta a Szent István tér és az István út városháza előtti szakaszáért. Dr. Tahon Róbert aljegyző az önkormányzat képviseletében vette át a díjat dr. György Istvántól, Budapest főpolgármester-helyettesétől.

Milyen benyomások érték a díjátadón?
Professzionálisan megrendezett díjkiosztónak voltam részese, amely kiválóan tükrözte a közel két évtizede létező, igazi mozgalommá érő akaratot: a város- és faluszépítés közüggyé, sőt, országos üggyé válását. A résztvevők száma ezres nagyságrendű volt, a főváros huszonkét kerületéből, Újpesttel együtt, nyolc vállalta a megmérettetést.

A legszebb főutca és főtér az oklevél szerint is Újpesté.
Komoly pályázók voltak, a vetítés során csodálatos városrészek és épített környezet tárult elénk, bizonyítva: a kertépítést is lehet professzionális szintre vinni. A képsorokon turisztikai szempontból is gyönyörű tájegységeket, városokat láttattak, így kiváltképpen öröm az Újpestnek odaítélt fődíj és szívet melengető volt a nagyközönségnek is bemutatott újpesti képsor. Olyan városokkal kerültünk közös elbírálás alá és mérettettünk meg, mint Hévíz, Balatonfüred, Keszthely, Gyula. Bebizonyítottuk: komoly idegenforgalom híján is képesek vagyunk alkotásra, városszépítésre.

A városszépítés mennyire önkormányzati feladat?
Minden önkormányzatnak több feladata van, ezekbe beletartozik, hogy jó közérzetet teremtsen lakóinak. Biztosítson munkát, nyújtson szórakozási lehetőséget, és esztétikai élményt egyaránt. Ezt szolgálja az önkormányzati akaratként helyben létrejött Városgondnokság Kft., amely idővel kiteljesedve a város minden pontján láttatja majd tevékenységét. Mindannyiunk igénye, hogy ne legyen szemetes a lakóhelyünk, igényes környezetben éljünk a hétköznapokon is.
–B. K.