Újra 18 évesnek érezhették magukat

  •  
  •  
  •  

Ötvenéves érettségi találkozót tartott az Újpesti Két Tannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1963-ban végzett híradásipari tagozatos osztálya, amely évfolyam tagjai nem csupán díszoklevelet vehettek át, hanem ők maguk is hozzájárultak ahhoz, hogy az intézmény emléket őrizhessen róluk.

Az 1959 – 1963.  évfolyam a osztálya híradásipari tagozaton végzett az akkor még Landler Jenő Gépipari Technikum nevet viselő intézményben. Bár a több mint harmincfős osztály tagjai más-más életpályát futottak be, valamennyien fontosnak tartják az ötévente megrendezendő osztálytalálkozókat – mondja Lugosi Antal egykori diák. 

– Bár a találkozókon kívül nem szervezünk rendszeres találkozókat, mégis tartjuk a kapcsolatot, a május 31-ki pénteki alkalomra pedig egy-egy külföldön élő társunk is hazalátogatott – teszi hozzá.

Az ötvenéves évfordulóra közel harmincan eljöttek, többeknek a gyerekei is itt végeztek, akiket szintén szívesen láttak ezen a délutánon.

A fél évszázada érettségizettek egy-egy díszoklevelet „aranydiplomát” vehettek át egykori iskolájukban, ahol természetesen felkeresték régi osztálytermüket és ellátogattak az intézmény múzeumába is. Ez utóbbi ereklyéit ők maguk is gyarapították, hiszen a szervező osztálytárs gondoskodott arról, hogy az intézménynek is maradhasson emléke az 1963-ban végzettekről.

Lugosi Antal megjegyezte, sok egykori diák továbbtanult, néhányan elhagyták a pályát, és akadnak olyanok is, akik már nem élnek, de ezen az évfolyamon végzett például a 2011-ben Újpestért díjjal jutalmazott Giczy Csaba is. Hozzátette, valamennyiük nevében elmondható, hogy az osztály büszke iskolájára, hiszen olyan, az életük során használható ismereteket szereztek itt, amelyeket a később végzők ebben a formában már nem tanulhattak meg.

Az osztálynak a „kötelező” találkozón felül van egy másik hagyománya: az iskolából kilépve a Külvárosi Kávéház felé veszik az irányt, ahová gyermekeik már nem kísérik el őket. Az ott folytatott beszélgetéseken további régi emlékeik elevenednek meg, ahogy Lugosi Antal fogalmazott, ilyenkor egy rövid időre újra tizennyolc éveseknek érezhetik magukat. 

M. Orbán A.