Újra véradást szervez az Újpest FC

  •  
  •  
  •  

A véradó napra április 28-án, szombaton 10:00 és 15:30 óra között – tehát a Vasas elleni bajnoki mérkőzés előtt – a Szusza Ferenc Stadion füves edzőpályáján kerül sor.

Az Újpest FC azzal is szeretné ösztönözni szurkolóit, hogy a véradók számára ingyenjegyet biztosít az Újpest–Vasas mérkőzésre a B teraszon, minden véradó kap egy Újpest FC-játékosok által dedikált csapatképet, a shopban 20% kedvezményt kap egy kiválasztott termékre (akciós termékre nem vonatkozik), valamint apróbb ajándékokkal lepik meg őket.
 
Szeretnénk felhívni a segítő szándékú szurkolók figyelmét, hogy a regisztrációhoz mindenképpen fényképes igazolvány (személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya) szükséges! Info-vonal: 06/30 456 08 86, vagy: www.veradas.hu.
 
A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

Fontos információk:
– véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot,
– nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie,
– a véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe,
– a véradás adatfelvétellel és kivizsgálással együtt 30-45 percet vesz igénybe.
 
Vérvételt kizáró okok:
– egy éven belül készíttetett testékszer vagy tetoválás;
– krónikus szervi betegség – szív-, tüdő-, máj- vesebetegségek, epilepszia, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb;
– felső légúti hurutos betegségek, lázas állapot;
– gyógyszerszedés (antibiotikum szedése 3-4 héten belül), de fogamzásgátló szedése nem kizáró ok!;
– tüneteket okozó allergiás állapot, allergia ellen szedett gyógyszer;
– nagyobb műtét esetén 1 év, kisebb műtét után 3 hónap;
– fiatal nőknél a menzesz első 3 napja;
– intravénás kábítószerezés;
– gyakori partnerváltás, óvszer nélküli, alkalmi kapcsolatok.
 
Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás, amely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, illetve ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
 
A véradás menete a következő:
1) A véradó megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, kitölt egy kérdőívet egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra, lakcím- és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!)
2) Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!).
3) Elfogyaszt egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szerveztében.
4) Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
5) Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Ezt még 5 perc kötelező pihenő követi!
 
A Vöröskereszt tájékoztatása szerint a nagyobb kórházak akár 8000 egység vért is felhasználhatnak egy évben, amihez körülbelül ugyanennyi véradóra van szükség – és akkor még csak egy kórházat említettünk. A rendszeres véradók az idősebb korosztályból kerülnek ki, így a véradásban, csakúgy mint a sportban, utánpótlásra van szükség.

„Adj vért és ments meg három életet!”