Ülésezett az önkormányzat

  •  
  •  
  •  

Költségvetési koncepció, intézményvezetői kinevezések, közbeszerzések, szociális kérdések: többek közt ezekről esett szó a képviselő-testület legutóbbi, november 24-én megrendezett ülésén.

A testület elején Újpest polgármestere, dr. Derce Tamás szomorú bejelentéssel élt. Elhunyt Petőcz Lajos Újpestért-díjas festő, grafikus. Petőcz Lajos az esztergomi Érseki Tanítóképző Intézetben, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, Burghardt Rezső irányítása alatt. A Művésztanár Társaság tagja és a párizsi Le Pinde Art et Culture tiszteletbeli tagja volt. Művészetét a figurális olajfestmények, ceruza és tollrajzok, groteszk alakok, érzelemdús tájak jellemezték. A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével is kitüntetett művész kilencvenéves korában hunyt el. A képviselők néma felállással tisztelegtek Petőcz Lajos emléke előtt.
 
Ezt követően bizottsági tagcserékről esett szó. A KDNP frakció november 30-i hatállyal visszahívja az Újpesti Média Nonprofit Kft. felügyelőbizottságából Sillye Gergelyt, helyére Szabára Lászlót delegálta. Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságából visszahívja Szabára Lászlót, helyére Dreiszker Vilmost jelöli. A képviselők 28 igennel szavaztak.
 
Zárt ülés keretében esett szó intézményvezetői kinevezésekről: először az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék Intézménye, majd az Ady Endre Művelődési Központ vezetői álláshelyére beérkezett pályázatokat tárgyalták a képviselők.
 
A képviselőek ezt követően Újpest önkormányzati intézményei és a polgármesteri hivatal 2010. évi költségvetési koncepcióját, illetve az idei évi költségvetés ¾ éves végrehajtását tárgyalták. „Az idei költségvetés jellemzője az, hogy a meghatározott feladatok elvégzéséhez szükséges források a felmerült költségek finanszírozási igényének megfelelően időben és mennyiségben rendelkezésre álltak” Ez állt többek között dr. Trippon Norbert gazdasági ügyekért felelős alpolgármester előterjesztésében. Mivel az önkormányzatnak nincs beruházási, fejlesztési és működési hitele, nem kell számolni az eladósodásból adódó költségvetési kockázattal. A 2010. év költségvetési koncepciójánál figyelembe vették a GDP idei évre vonatkozó és a és jövő évre várható csökkenését, illetve az inflációt. Változtak idén az adómértékek, módosult az adótábla sávhatára, változott a munkáltatók által fizetendő járulék mértéke, megszűnt a tételes egészségügyi hozzájárulás, a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás mértéke pedig emelkedett. A helyi iparűzési adót érintő feladatok a tervek szerint az állami adóhatóság hatáskörébe kerülnek, így a helyi iparűzési adóból származó bevételek valószínűleg csúszással érkeznek majd meg az önkormányzathoz. A gépjárműadó, az ÁFA emelése, a távhőszolgáltatás ÁFA kulcsának változása is némileg módosítja a jövő évre vonatkozó költségvetési koncepciót, és figyelembe kell venni a cafeteria-rendszer körüli változásokat is. Az előterjesztő hozzáfűzte, az idei költségvetéshez képest jövőre 1,5 milliárdos lyuk lesz a költségvetésben, így az alpolgármester az óvatosságot és a takarékosságot szorgalmazta. A SZJA törvény és a szuperbruttósítás miatt az önkormányzati dolgozók nettó jövedelme emelkedni fog, de ez nem fogja megterhelni az önkormányzatot. Dr. Trippon Norbert kihangsúlyozta: vannak kötelező feladatai az önkormányzatnak, így például az oktatás, vagy az egészségügy, és vannak olyanok, amik végrehajtásáról, megoldásáról korábban döntött a testület – például az új gyermekfogászat kialakítása, a futó projektek -, s ezekre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. A cél az, hogy Újpest továbbra is önállóan tudjon gazdálkodni.
Először Koronka Lajos (Fidesz) kért szót, és egy technikai javaslattal élt: a szóban elhangzott kiegészítéseket hozzá kellene csatolni az írásbeli koncepcióhoz. Bartók Béla (Fidesz) elmondta, hogy a 1,5 milliárdos lyuk a kormány döntéseinek eredménye. A képviselő határozati javaslattal élt: a testület szavazzon arról, hogy az újpesti parlamenti képviselők ne támogassák a kormány költségvetési javaslatát. Ezt 15 igen, 6 nem, 8 tartózkodás mellett elfogadták. Végül az előterjesztő, dr. Trippon Norbert kért szót. Az alpolgármester örült az egyetértésnek, és reményét fejezte ki, hogy a jövő évi költségvetés megtárgyalásakor is hasonló egyetértés lesz a képviselők között. Bartók Béla mondatát fontosnak érezte, hiszen szó esett arról is, hogy az önkormányzatok is jóval kevesebb pénzt kapnak. Hozzáfűzte a kérdést: vajon, ha a Fidesz volna kormányon, nem került volna sor megszorításokra? Végül az alapjavaslatot 19 igen, 1 nem szavazat mellett elfogadták.