Unatkozni nincs idő

  •  
  •  
  •  

Ezen a hétvégén sem lesz időnk unatkozni. Az Újpesti Dallam Fesztivál, a kulturális örökség napjainak eseményei, az Ars Sacra Fesztivál, a Színházak Éjszakája és a magyar dráma napja eseményei, új kiállítások nyújtanak többek között programot. Szép időben a Tarzan™ Park és a Szilas Családi Park, a káposztásmegyeri sportnap is élményeket kínál. Vasárnap lesz a derbi Szusza Ferenc Stadionban. De érdemes végigolvasni kínálatunkat, vannak még csemegék!

Fesztiválzáró dallamok
Idei utolsó állomásához érkezett az Újpest Önkormányzata által útjára indított dallamfesztivál. Reménykedve a kellemes őszi időben, szeptember 20-án 17 órától szabadtéri koncerttel vár mindenkit a Károlyi park. Ezúttal az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai adnak garantáltan jó hangulatú koncertet.

A koncert nyitányaként Szalóki Zoltán és tanítványai ünnepélyes trombitaszóval köszöntik a publikumot. A folytatásban felcsendül Villa-Lobostól a Brazil tánc, Weinertől a Szvit, Carl Höhnétől a Szláv fantázia, Webbertől az Evita, Nem kell, hogy sírj, Argentína, Castelnuovo-Tedescótól a Fuga elegiaca, Joplintól a The Entertainer – Ragtime, amelyeket A kis néger című Debussy-feldolgozás követ, majd Rossinitől a Macskaduett átiratát hallhatja a közönség. A koncertet Kálmán Imre Marica grófnő című operettjének örökzöld „slágerei”, valamint a West Side Story című Bernstein-musical részlete zárja.
Rossz idő esetén az Újpest Kulturális Központ – Polgár Centrumban (IV., Árpád u. 66.) tartják meg a koncertet. Szeretettel vár mindenkit Újpest Önkormányzata!

Újpesti mesterek, emlékek nyomában
A kulturális örökség napjai és az Ars Sacra Fesztivál Újpesten
Szeptember 20-án és 21-én több nevezetes újpesti épület és intézmény tárja ki kapuját a kulturális örökség napjai alkalmából, az Újpesti Kulturális Központ – Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében. Helyszínek és időpontok:

Szeptember 21.
Városháza
(1042 Budapest, István út 14.)
Megtekinthető vezetéssel: vasárnap 10-től 16 óráig, óránként induló vezetéssel (az épület és Újpest történetével ismerkedhetnek az érdeklődők).
A városháza 1900-ban nyílt meg, neoklasszicista stílusban épült. Tervezői: Bőhm Henrik és Hegedűs Ármin. Létrehozása újpesti mesterek munkáját dicséri. Az épületnek a vezetővel való megtekintése során Újpest történetével és jelentős személyiségeivel is megismerkedhetnek a látogatók. A vezetők az épület közösségi részein kívül a dísztermet és a házasságkötő termet is megmutatják az érdeklődőknek.

Könyves Kálmán Gimnázium
(1043 Budapest, Tanoda tér 1.)
Szombaton 14 órától vezetéssel a százéves épületet, 20 órától a csillagvizsgálót láthatják az érdeklődők.
1914-ben nyitotta meg kapuit a gimnázium mai épülete. Tervezői: Tőry Emil és Pogány Móric. Újpest első gimnáziumaként 1905-ben nyílt meg az intézmény. Az épületet az elmúlt években kívül-belül felújították, korszerűsödött a könyvtár, megújultak a szaktantermek, előadók, sportudvar létesült. A gimnázium csillagvizsgálóját Kulin György vezetésével építették, és 2001-ben újították fel, majd felvette a csillagász nevét.

Újpesti Zsidó Közösség Zsinagógája és Emlékparkja
(1042 Budapest, Berzeviczy G. u. 48.)
Megtekinthető: vasárnap 10-től 18 óráig
Az 1882-ben épült zsinagóga (tervező: Greiner Adolf) történetét, a közösség életét, szokásait Szerdócz Ervin rabbi vezetésével ismerhetik meg az érdeklődők. Az emlékparkban a holokauszt áldozatainak 1948-ban állított emlékműve (tervező: Bonta János és Kőrösi Marianne) látható.

Újpesti Lepkemúzeum
(1041 Budapest, Dessewffy u. 26.)
Megtekinthető: szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig
Az Újpesti Lepkemúzeum Juhász György ötvenévi gyűjtőmunkájának eredménye. A magánmúzeum több százezer példányos anyaga nemcsak lepkéket, hanem más ízeltlábú állatcsoportok hazai és egzotikus képviselőit mutatja be. A kiállítást kőzetek, ősmaradványok és néprajzi tárgyak gazdag gyűjteménye egészíti ki. Kiállításvezetés óránként, maximum harmincfős csoportokban.

Helytörténeti séta: Újpesti templomok
Indulás: vasárnap 13 és 15 órakor az újpesti városházától (1042 Budapest, István út 14.). Az Egek Királynéja katolikus plébániatemplom, az újpest-belsővárosi református templom és az újpesti zsinagóga megtekintése. Vezeti: Iványi János Újpestért díjas építőmérnök.

Ars Sacra Fesztivál
Szeptember 20-án: Zenés agapé az újpesti Clarisseumban
Az Ars Sacra Fesztivál keretében, a nyitott templomok napján közel száz templom tárja ki kapuit, többek között az újpesti Szent István király plébánia, a Clarisseum (IV., Árpád út 199.). Időpont: szeptember 20., 16-tól 19 óráig. A szalézi örökségről, az itt szolgáló Boldog Sándor István szalézi szerzetesről beszélgetnek a szemtanú kortársak, Biró Lóránt szalézi atya, Újpest díszpolgára, valamint Havasi József korábbi szalézi tartományfőnök. Az épületet Iványi János Újpestért díjas építőmérnök mutatja be az eredeti Ybl Miklós-tervekkel együtt. Szűts István zenész (Kormorán) részleteket játszik a készülő Don Bosco rockoperából.

 Színház
Színházak Éjszakája
Szeptember második felében kezdődik az őszi színházi évad, amelyet a 2012 óta megrendezett Színházak Éjszakáján is ünnepelhetünk.
A programsorozathoz az Újpesti Kulturális Központ Újpest Színháza is csatlakozott. Szeptember 20-án, szombaton este 7 órától az Ady Endre Művelődési Ház színháztermében pillanthatunk bele a színészek munkájába. A meglepetés című – Újpest első polgármesteréről, dr. Ugró Gyuláról készült – nagy sikerű színdarab művészei adnak választ a sokakat izgató „hogyan készült?”kérdésre. A belépés ingyenes.

A magyar dráma napja
Szeptember 21-én, vasárnap,a magyar dráma ünnepén Márai Sándor legnépszerűbb regényéből, az Eszter hagyatékából készült színdarabot tekinthetjük meg 19 órától a Spirit Színház vendégelőadásaként, az Ady Endre Művelődési Ház színháztermében.
A színdarab rendezője: Lénárd Róbert. A szereposztás: Eszter: Huszárik Kata; Nunu, családi rokon: Zsurzs Kati; Lajos, Eszter sógora: Király Attila; Éva, Lajos lánya: Sipos Vera; Tibor, a család barátja: Dózsa Zoltán; Endre, közjegyző: Perjés János; Olga, elvált nő: Vásári Mónika.
Az előadásra nyugdíjas vendégek 50 százalékos, az Újpest Kártya-tulajdonosok 10 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet.

Színházról gyermekeknek
Szombaton 9 óra 30-tól 12 óra 45 percig Színjátszásról kicsit másképp címmel az Őze Lajos Művészeti Iskola tartja drámajáték- és színjátszó csoportjainak első foglalkozását az Ady Endre Művelődési Házban.

Gyermektáncház
Vasárnap 10 órától 12 óráig gyermektáncház lesz az Ady Endre Művelődési Házban. Az élőzenés táncházra a Bem Néptáncegyüttessel várják az érdeklődőket.

Állatbarátoknak
Szombaton 10 órától a LovaZOO szakkör várja a gyermekeket a Rex Állatszigeten. Téma: a lovak idomítása.

Családi sportnap a Megyeri Klub, a Káposztási Családok Egyesülete, a Közös Sport Egyesület és a Homoktövis Általános Iskola közös szervezésben az autómentes világnapon:

Szeptember 20., szombat, 9–16 óra
Helyszín: Homoktövis Általános Iskola
 A tervezett program:
9.00: Megnyitó
9.15: Futó- és kerékpáros verseny
10.15: „Sportágválasztó”: bemutatkoznak az iskolában működő sportegyesületek
11.00-től kezdődően:
– „Próbáld ki magad!”, sportolási lehetőségek: tollaslabda, kosárlabda, akadályverseny (csapatépítő, játékos feladatokkal), aerobik, tánc, pingpong
– „Mozgás és művészet” az iskolában; a Megyeri Klubban működő gyermek- és felnőtt-tánccsoportok bemutatkozása élőben, és kivetítve az iskola aulájában (a vetítés folyamatos a program idején)
– Lehetőségek, programok szülőknek és gyerekeknek, a Megyeri Klub ajánlója (paraván, vetítés)
– Helyi vállalkozók „kirakodóvására”
– Babasarok
13.00: Közös ebéd (bográcsozás az iskola közösségi kertjében 9.30-tól) + salátaparádé
14.00: Vidám délután az udvaron gyerekeknek, felügyelettel – a közösségi szolgálat bevonásával; felnőttek részére fakultatív előadások az egészséges életmódról, a helyes táplálkozásról, mentálhigiénéről; egészségi állapot felmérésének lehetősége (az előadások idején is folyamatos sportolási lehetőség a különböző helyszíneken)
16.00: A program zárása

Labdarúgás
Vasárnap 16 óra 30 perckor kezdődik az NB I-es  Újpest FC–FTC labdarúgó-mérkőzés a Szusza Ferenc Stadionban. Az aktuális tudnivalókról, információkról a www.ujpestfc.hu honlapon is tájékozódhatnak azok a szurkolók, akik kilátogatnak a derbire.

Utcakönyvtár: őszi szombatok
Az utcakönyvtár az önkormányzat támogatásával továbbra is a Szent István téren található. A Könyvjelző olvasókör tagjai szombatonként 10 és 13 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére magukkal hoznak, új olvasmányt kölcsönözhetnek. A könyvcsere továbbra is térítésmentes.

Szombaton újra Piac-Placc
Szombaton reggel 6 órától nyílik a népszerű Piac-Placc a városháza mellett, a Duna sétányon. A számtalan elárusítóhely garantáltan jó vásári hangulatot és kedvezményes, olykor filléres vásárlást kínál. A gyűjtők, régiséget keresők se maradjanak otthon!

Időszaki kiállítások
Csütörtökön és pénteken több kiállítást nyílt Újpesten
A holokauszt 70. évfordulójának állít emléket az a dokumentumkiállítás, amely csütörtökön nyílt meg az Újpest Galériában. Megtekinthető október 4-ig.
„Give me my own gift!” Dr. Turóczy Ildikó fotókiállítása. Ifjúsági Ház, Új Galéria.
„Majd színekkel elmesélem”. Mészáros Mónika festőművész kiállítása. Király-könyvtár.

Állandó kiállítás
A Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény szombaton is várja a település múltja iránt érdeklődő gyermekeket és felnőtteket. Az állandó kiállítás címe: Két ezredév között. Fejezetek Újpest történetéből. Megtekinthető szombaton 10-től 14 óráig. (A Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény további nyitva tartása: keddtől péntekig 10-től 17 óráig, hétfőn és vasárnap zárva.)

Kikapcsolódás a Szilas Családi Parkban
A Szilas Családi Parkot hamar megkedveltél az újpestiek. Kosár- és tengópálya, pingpongasztalok, mini KRESZ-pálya, vizes játszótér, piknikpark és huszonötezer négyzetméteres szabad kutyafuttató található itt, mind egy helyen. Kizárt, hogy bárki is unatkozzon itt. Szombatonként 9-től 13 óráig lakossági kérésre rendőr segíti a közlekedési ismeretek elsajátítását a KRESZ-parkban.

Élmények az uszodában
A négycsillagos minősítésű Halassy Olivér Városi Uszoda várja a kicsiket és a nagyokat. Az újpestiek az uszodát kedvezménnyel látogathatják.
Az uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló.

Vár a Tarzan™ Park
A Tarzan™ Park, az ország legnagyobb családi játszóparkja az idei szezonban már több mint két és fél hektáros területen, az idei fejlesztés eredményeként tizenhárom játéktéren várja már az újpesti családokat. Nyáron új játéktérrel bővült a park. A vizes játékok területén található splashpark a víz szeretetét, a vízhez való szoktatást és az úszás megszerettetését szolgálja.
A Tarzan™ Park zárt, biztonságos, kulturált jellegének, felszereltségének, nem utolsósorban a Tarzan-terasznak köszönhetően ideális helyszíne lehet születésnapi buliknak, csoportos látogatásoknak ősszel is. Egyéni gyermek-belépőjegyeket 1850 Ft-ért, felnőttjegyet 1450 Ft-ért, csoportjegyet pedig 800 Ft-ért válthatnak a látogatók, amelyből a lakcímkártya vagy az Újpest Kártya bemutatásakor az újpestiek 25 százalékos kedvezményt kaphatnak.

A Tarzan™ Park őszi kedvezménye: szeptembertől október végéig minden hétvégén (szombaton és vasárnap) a kísérőjegyek árából 30 százalékos kedvezményt biztosítanak. A Tarzan™ Park októberig 9–19 óra közötti nyitvatartási időben látogatható a Tábor utca 28. szám alatt. A parkba érkezőket nagy területű kerékpár- és autóparkoló fogadja.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Friderika, vasárnap Máté és Mirella nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

Kellemes kikapcsolódást és jó pihenést kívánunk!

B.K.