•  
  •  
  •  

Szinte minden területen megvalósult vagy megvalósul valamilyen fejlesztés az uniós forrásokból táplálkozó Új Széchenyi terv segítségével, és ez nem csupán a látványos beruházásokat jelenti, hanem hozzájárul az újpestiek testi-lelki egészségéhez is.

Alighogy az önkormányzat átvette a fővárostól, azonnal nekilátott az Újpesti Szakorvosi Rendelő felújításának, ugyanis az épületen ezt megelőzőleg bő harminc évvel ezelőtt végeztek komolyabb munkálatokat. A kívülről is látványos, illetve a rendelő eredeti arculatát is visszaadó energetikai korszerűsítés nagyrészt uniós forrásból zajlott, míg a betegirányító rendszer kiépítése, a gyógyászati eszközök

beszerzése és számos fejlesztés önkormányzati forrásból történik. Az egészségmegőrzés érdekében az Új Széchenyi terv által támogatott dohányzásleszoktató tréning zajlik a rendelőben, ahol pszichológusok (is) segítenek a füstmentes életforma megvalósításában.
Jelentős uniós támogatással fejlesztik a káposztásmegyeri Bőrfestő Óvodát. Az intézmény 10 csoportszobával, 215 férőhellyel bővül, energetikailag megújul, és akadálymentes lesz.
Az uniós támogatással megvalósuló projektek között a mentális egészség megőrzése, helyreállítása is kiemelendő. Már átélt események feldolgozásában,
és lehetőség szerint a megelőzésben is segít a tavaly márciusban indult Új Széchényi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program, „Áldozatsegítő hálózat fejlesztése Újpesten” elnevezésű projekt. A pályázattal az Önkormányzat a leginkább veszélyeztetett célcsoportok – a nyugdíjasok és az iskoláskorúak felkészítését – tűzte ki célul annak érdekében, hogy hatékonyan felismerjék és elkerüljék a lehetséges bűncselekményeket.
Újpest Önkormányzata fontosnak tartja az esélyegyenlőséget segítő kezdeményezések támogatását. Az Önkormányzat ezért állt a VGYKE szervezésében megvalósult „Közösség Lámpásai” nevet viselő kezdeményezés mellé. Ebben a programban képzett közösségi mentorok segítségével folyt a látássérültek életét, mindennapjait felölelő bázisépítés, és már a folytatáson gondolkodnak a szervezők.
Végül, de nem utolsósorban az Önkormányzat a Polgármesteri Hivatalban folyó ügyintézés hatékonyságát is fejleszteni kívánja. Az „ÁROP Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat önkormányzati feladatainak felülvizsgálata és optimalizálása” című projekt a már meglévő és működő rendszert vizsgálja felül, és szükséges módosításaira tesz javaslatot. A projekthez tartozik két lakossági
elégedettség-felmérés is. Ezt a munkát egy kutatócég végzi el; a közelmúltban és az év végén is telefonon hívják fel az újpesti háztartásokat.
M. Orbán A.