Uniós támogatással épül az Új Főtér Újpesten

  •  
  •  
  •  

780 millió forintot nyert a Főtér-Program megvalósításához uniós pályázaton az újpesti önkormányzat. A döntésről ma kapott hivatalos értesítést Újpest Önkormányzata. A Közép-magyarországi Operatív Program keretében megvalósuló, összességében 1,6 milliárd forintos fejlesztés első szakasza áprilisban indult. A Főtér-program első üteme lassan befejeződik, az Újpesti Karácsonyi Vásárt már megújult környezetben rendezi az Önkormányzat.

2007-ben döntött úgy Újpest vezetése, hogy megvalósítják a Főtér-programot. A döntés értelmében megkezdődött a program előkészítése, ennek megfelelően – egyeztetve az újpesti lakosokkal – az újpesti önkormányzat megtervezte, majd benyújtotta pályázatát a megvalósításra.
 
A Főtér-program három lépcsőben igyekszik modern városközponttá alakítani Újpest belvárosát úgy, hogy közben megtartja a Városháza – Piac – Templom féltve őrzött együttesét. Három cég alkotott konzorciumot a kivitelezésre: a Penta Kft. a mélyépítési, a Pannon Park Forest Kft. a parkosítási, a Reneszánsz Zrt. a kőfaragási munkálatokat végzi el az első szakaszban, melynek várható befejezése 2010. május elseje. Eddigre a Főtér új burkolatot, szökőkutat, díszkivilágítást kap, és a megépülő parkkal együtt világszínvonalú közösségi térré válik. Ezen túlmenően felújítják a városháza épületét, valamint az alagsorában úgynevezett Városháza-pincét (Rathaus Keller) alakítanak ki.
 
A program második ütemében az Új Virágpiac és a Szent István téri mélygarázs kivitelezésére kerül sor. A mélygarázs a parkolás problémájára kíván megoldást nyújtani, megvalósítására az önkormányzat tervpályázatot írt ki. A harmadik ütemben 2015-ig- együttműködve az újpesti kiskereskedőkkel- az Újpesti Piacot újítják meg, megőrizve annak hagyományos értékeit.
 
Az újpesti lakosság, civil szervezetek, egyházak és kereskedők nagy közös pályázati sikere. Ez a pályázati győzelem teszi lehetővé, hogy jövő tavasszal Budapest egyik legszebb Főtere valósulhat meg Újpesten, lendületet adva az újpesti közösségi életnek, a kereskedelemnek és a vendéglátásnak.