Ünnepi étlap húsvétra

  •  
  •  
  •  

A húsvét jellegzetes alapanyagai a tojás, a sonka, a torma a savanyú káposzta. A megszokott fogásoktól eltérő finom ételeket készíthetünk.

Párolt savanyú káposzta gazdagon: Kevés olajon megpárolunk hagymát, gombát, felkockázott sonkát. Rátesszük a savanyú káposztát, majoránnával fűszerezzük.

Töltött tojás tormamártással: A főtt tojásokat félbe vágjuk, a sárgáját elkeverjük mustárral, darált sonkával, vágott újhagymával, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Visszatöltjük a tojásfehérjékbe. 1 üveg tormakrémet kikeverünk 0,5 dl olíva olajjal, 4 dl rizstejszínnel. Ízesítsük fél citrom reszelt héjával és levével, szerecsendióval.

Sonkás tészta: A kockatésztát kifőzzük. A sonkát ledaráljuk és hozzáadjuk a savanyú káposztához, majd összekeverjük a főtt tésztával. Kiolajozott tepsibe öntjük a keveréket, tetejét tejföllel meglocsoljuk. 40 percig sütjük.

Extra göngyölt hús: A csirkemellszeleteket besózzuk, megkenjük mustárral. 1 szál újhagymát teszünk rá, és feltekerjük. Reszelt sajtban megforgatjuk, majd gépsonkába tekerjük. Végül baconcsíkokba göngyöljük. Tepsiben pirosra sütjük.

Töltött cukkini, vagy padlizsán: A zöldségeket hosszában félbe vágjuk, kikaparjuk a belét, besózzuk. A kikapart zöldséget lilahagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, tofuval aprítógépben összekeverjük. 5 kanál áztatott zabpehely, só, bors, fűszerpaprika kerül még a töltelékbe. Megtöltjük a zöldségeket, megszórjuk reszelt sajttal és kiolajozott tepsiben, kevés vízzel puhára sütjük. Kaliforniai paprikát is tölthetünk, gombás, zöldborsós, zelleres töltelékkel.

Köretek: gyömbéres, kukoricás rizs, medvehagymás árpagyöngy, tepsiben sült zöldségek (cékla, burgonya, sárgarépa, zeller, karalábé).

Lettner Annamária