Ünnepi koncert vitte hírét a megtelepedésnek

  •  
  •  
  •  

Még a szeptemberi tanévnyitóhoz közeledve hangzott el az ígéret: hangversennyel ünnepli meg új helyre költözését az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola. A 121 évvel ezelőtt alapított patinás intézmény történelmi léptékkel írt múltjának kétségtelenül új fejezetét írja az Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház épületében.

Újpest Önkormányzata valamint az Erkel Gyula Zeneiskola november 10-ére, szombat estére időzítette a koncertet. Színes program, gyönyörű muzsika, többek között felcsendülő népdalcsokor, Nedda áriája,  Sibélius, Debussy, Schubert, Hubay művei vitték hírül a jelenlegi, a korábbi növendékek, művészek és művésztanárok fellépése által: belakta új termeit a zeneiskola.

A jeles alkalomból Wintermantel Zsolt köszöntötte a jelenlévőket, Sillye Gergely igazgató valamint Bujdosóné Pécsy Klára igazgatóhelyettes is szólt a vendégekhez. A koncert után mindenki bepillanthatott az emeleti termek mindegyikébe, sokáig maradtak, beszélgettek a vendégek.

Tanévkezdés: új helyen
 A 121 évvel ezelőtt alapított intézmény, mint korábban többször beszámoltunk róla, tanévkezdésre költözött át a Szent István téri patinás, de a korszerű zeneoktatást már nem szolgáló épületéből a közeli István útra, az Ifjúsági Ház emeleteire. A teljesen felújított termek, a díszterem, az Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház koncertre is alkalmas színházterme új feltételeket teremtettek a zeneoktatáshoz és a folytatáshoz.

Szívesen látott vendégek
Az ünnepi estére nagyon sokan fogadták el a meghívást. Többek között Erkel Tibor egyetemi tanár, a zeneiskola alapítójának leszármazottja, az iskolai alapítványának tiszteletbeli elnöke, Újpest díszpolgára. Eljött a helyi közélet számos kiválósága, például Horváth Zoltán atya, dr. Gerber Alajos, mindketten Újpest díszpolgárai, továbbá dr. Velkey György, a Bethesda Kórház igazgató főorvosa, Németh Edit Éva és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselők. Kíváncsiak voltak az újonnan kialakított termekre a társintézmények és az újpesti oktatási – nevelési intézmények vezetői, az egykori és jelenlegi diákok és a szülők.

Köszönet a helytállásért
A koncert kezdetekor megkülönböztetett tisztelettel köszöntötték Wintermantel Zsoltot, aki    köszöntőjében kiemelte: nagyon örül, hogy az ünneplőkkel lehet ezen az estén és a jelenlévők között üdvözölheti  Erkel Tibort,  akit nyáron avatott díszpolgárrá a testület.  Újpest polgármestere utalt ara, hogy kérdésekkel és olykor kétségekkel teli időszak után, ami egy intézmény költözésének számtalan esetben természetes velejárója, most már kimondhatjuk: jó helyre került a zeneiskola. Az intézmény rendelkezésére bocsátott infrastruktúra fejlesztése is bizonyítéka annak, hogy a komoly múlttal rendelkező zeneiskola jelene és jövője egyaránt fontos az önkormányzat számára, s a tehetségek kibontakoztatásához, a gyermekek fejlődésének biztosításához az önkormányzat a jövőben is megad minden segítséget.
Wintermantel Zsolt elmondta, néhány héttel ezelőtt, amikor a most színpadon álló új Yamaha zongorát az önkormányzat nevében átadta a zeneiskola nevelőtestületének, már volt alkalma kifejezni köszönetét a költözéskor tanúsított türelemért és sok-sok munkáért. Most, a teltházas színházterem nyilvánossága előtt is köszönetet mondott mindazoknak, akik a költözésben oroszlánrészt vállaltak.  A nem mindennapi helytállás láttán is biztos abban,- zárta mondandóját- hogy rengeteg büszkeséget, tehetséges fiatalt indít útjára a jövőben is az intézmény.

A köszöntő szavak után a zenéé volt a főszerep. Gaburi Barbara (ének), növendék,  Kovács Alicia (hegedű),  növendék, Zanathy–Pintér Márk (cselló), egyetemista, volt növendék, Vörösváry Márton (zongora és hegedű) , a  szakközépiskola különleges tehetségek osztályának  tanulója, volt növendék, Vörösváry Ibolya ( mélyhegedű),  egyetemista, volt növendék, Dóra László  művésztanár és fia: Gergely,  (klarinét) egyetemista, volt  növendék , Farkas Szilvia  (zongora) volt növendék, egyetemista, Hruby Edit , a Magyar Állami Operaház szólistája,  művésztanár, Kemenes András ( zongora) volt növendék, az egyetem tanára, Mezei Pál  ( zongora),  művésztanár, továbbá Páll Dénes tanár és a  növendékekből álló fuvola  együttes,   szép és hangulatos estét ajándékoztak a nézőknek.  
 

Önművelés, önképzés, oktatás
Zárszóként Sillye Gergely, az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola igazgatója vázolta fel a jelenlévőknek a 121 évvel ezelőtt alapított intézmény történetét és az oktató-nevelő munka főbb állomásait. Kitért arra, hogy a művészetek és a szépség iránt mindig is fogékony újpestiek miként jutottak el odáig, hogy nem csak saját örömükre, önművelésükre és önképzésükre, hanem a felnövekvő generációk oktatására is gondolva, zeneiskolát hozzanak létre. Az igazgató kiemelte: decemberben lenne 90 esztendeje annak, hogy a nyár végég használt, Szent István téri épületbe költöztek a nagyra becsült elődök.  Az egy helyen eltöltött 90 évre egy emléktáblával is szeretnének majd emlékezni és emlékeztetni.  A jelenre térve Sillye Gergő személyes hangú köszönetet mondott és jelképes ajándékkal kedveskedett mindazoknak, akik a költözésben és a megtelepedésben egyaránt mellettük álltak, így Újpest polgármesterének és a város önkormányzatának, a tervezők és az építők képviselőinek, tanár kollégáknak és számtalan segítőnek, önzetlen szponzoroknak, adományozóknak, felajánlást tévőknek, a szülői munkaközösség tagjainak, és családtagoknak egyaránt. Végezetül Bujdosóné Pécsy Klára igazgatóhelyettes a nevelőtestület nevében köszöntötte Sillye Gergelyt.

B. K.