Ünnepségsorozat a Babitsban

  •  
  •  
  •  

Hagyomány a Babits Mihály Gimnáziumban, hogy egy egész héten át tartó rendezvénysorozaton emlékeznek meg az iskola névadójáról.

Ebben az évben is így volt: a kerület és a szomszédos kerületek diákjai számára hirdettek meg tanulmányi versenyeket informatikából, magyar irodalomból, matematikából, angol nyelvből és komplex természettudományos tantárgyból. Érdekesség, hogy az egyéni teljesítmények értékelése mellett az iskolák diákjai által elért eredmények figyelembevételével nyerhető el a vándorkupa, amelyet egy évig őrizhet a győztes iskola, ebben az évben az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola.
Hagyományosan a középiskolás diákok számára hirdettek vers- és prózamondó versenyt is. A zsűrielnöki tisztet Für Anikó színművésznő látta el. A versenyt Nagy Márton Ádám, a Babits Mihály Gimnázium diákja nyerte. (Felkészítője Kaposiné Bodó Anna és Elek Mária volt.) A nézők szavazatai alapján a közönségdíjat is ő vehette át.
A rendezvénysorozat központi része 2013. november 22-én volt. Ekkor olyan kiemelkedő személyiségek tartottak előadásokat a diákoknak, mint dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Hűsvölgyi Ildikó színművésznő, dr. Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, dr. habil. Győri János egyetemi docens, dr. Tarján Tamás irodalomtörténész, dr. Gintli Tibor adjunktus és Karinthy Márton író, színigazgató. Az ünnepi főműsorban az általános iskolás korosztály Róka Szabolcs Tinódi-díjas lantművészt hallgathatta meg, a többiek az iskola diákjainak Babitsról szóló előadását láthatták.
Este az iskola nevelőtestületének tagjai és támogató szülők vehettek át elismerést. Két olyan szülő kapta a „Babits Mihály Gimnáziumért” oklevelet és tárgyjutalmat, akik hosszú éveken át segítették az iskola munkáját. Ezt az elismerést vehette át Lotzné Káli Anikó, a szülői munkaközösség volt vezetője, valamint Zádor Oszkár, aki az iskola előadásainak létrehozásában végzett nélkülözhetetlen munkát. Az iskola legrangosabb kitüntetését, a Babits-díjat – a hagyományos tantestületi titkos szavazást követően – ebben az évben Sóstói Gáborné igazgatóhelyettes vehette át Babits Istvántól, az iskola névadójának unokaöccsétől, aki maga is rész vett a Babits-napi megemlékezéseken.

Dr. Kövesdi István
igazgató