Ünnepvárás a Szent István téren

  •  
  •  
  •  

Újpesten a legnépszerűbb program a karácsonyi vásár, ahol sztárfellépőkkel és komolyzenei programokkal egyaránt találkozhatunk. Még két hétvégén várhatjuk együtt az ünnepet, adventi gyertyagyújtással, koncertekkel. Egészségmegőrzésre, tárlatok megtekintésére, színházlátogatásra szintén van tippünk.

Újpest Önkormányzata a Találkozzunk többször! programsorozat jegyében egészen december 24-ig várja Önt, családját, barátait színes programokkal, neves fellépőkkel, városházi koncertekkel közös adventi gyertyagyújtásra a Szent István térre és a többi helyszínre. A Szent István téri vásárváros faházaiban megannyi portéka csábít ajándékvásárlásra, a finom falatok és a forró italok pedig a jó hangulatot fokozzák. Közkívánatra idén újra műjégpálya várja a korcsolyázókat a városháza mellett, egészen február közepéig.

Az Újpesti Karácsonyi Vásár részletes programjait az Újpesti Naplóban és a www.ujpest.hu/karacsonyivasar oldalon adjuk közre. Azonban a HétVÉGRE összeállításunkban is felhívjuk a figyelmet a harmadik vásári hétvége eseményeire: Zola, Veres Mónika, a Koncertmuzsika Zenekar produkcióira. A múlt heti nagy érdeklődésre tekintettel a Mikulás szombaton ismét visszatér, több órán át lehet fotózkodni mindazoknak, akik időben regisztráltak. A fiatalokat jégpálya és a Betlehemi csillag koncertműsor várja és lesz kézműves-foglalkozás is. A szeretet gyertyáját a református egyház gyújtja meg a város adventi koszorúján. Tessék választani!

Program
December 13., péntek
16.00–21.00: Kívánságműsor. Szent István tér, korcsolyapálya

December 14 ., szombat
10.00–11.00: Betlehemi csillag – koncertműsor. Ifjúsági Ház
10.00–13.00: Kézműves-foglalkozás. Ifjúsági Ház
13.00–17.00: Fénykép a Mikulással. (Minden hely betelt.) Ifjúsági Ház
16.00: Adventi gyertyagyújtás a református egyház részvételével. Szent István tér, nagyszínpad
17.30: Zolakusztika-koncert. Szent István tér, nagyszínpad

December 15., vasárnap
16.00: A Koncertmuzsika Zenekar hangversenye. Városháza, díszterem
18.00: Veres Mónika koncertje. Szent István tér, nagyszínpad

Érdemes a programokra kilátogatni, nézelődni, s ehhez melegen öltözni.

Korcsolyával a város szívében
Régi újpesti telek hangulatát idézi az a szabadtéri jégpálya, amely a Szent István téren, a városháza szomszédságában épült advent, az ünnepek és a téli szezon idejére. A legsportosabb városban természetesen műjég készült az Újpesti Karácsonyi Vásárra, hogy egészen február közepéig számtalan kis és nagy gyermeket örvendeztessen meg a téli sportok egyik legszebbjével: a korizással.
Az önkormányzat által biztosított jégpálya használata ingyenes a gyerekeknek. Jégre lépés a kori mellett csak kesztyűben lehetséges – hívják fel erre a gyermekek figyelmét.
A jégpálya az Újpesti Karácsonyi Vásár idején számos programot kínál: december 13-án és 20-án 16-tól 21 óráig kívánságműsor szolgáltatja a kori alá valót. Érdemes a nyitva tartást megismerni:
Nyitva tartás hétköznap:
15-től 21 óráig közönségkorcsolyázás.
Iskolák ügyversenye december 13-án, január 17-én és január 31-én 13.30-tól 15.30-ig.
Hétvégén:
– 9-től 14 óráig közönségkorcsolyázás;
– 15-től 21 óráig közönségkorcsolyázás.
Ünnepnapokon:
– december 24-én 9-től 12 óráig;
– december 25-én 12-től 21 óráig;
– december 26-án 9-től 21 óráig;
– december 31-én 9-től 17 óráig,
– január 1-jén 12-től 21 óráig.
Fontos tudnivaló: a jégpályát mindenki saját felelősségére használhatja.

A négy gyertya: a növekvő fény szimbóluma
Advent harmadik vasárnapját várjuk. Advent, Adventus Domini, az Úr eljövetelét, Úrjövetet jelent. Advent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka. Amelyet a csönd, elmélkedés, imádság, a bűnbánat, a karácsonyra való készülés jellemez.

Hit, remény, szeretet, öröm
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, ezek a hit, a remény, a szeretet és az öröm.
Adventi gyertyagyújtás Újpesten, a Szent István téren
Újpesten, a Szent István téren felállított fényfenyő, a karácsonyi vásár is jelzi: közeleg az ünnep. Újpest adventi koszorúján a gyertyákat ezúttal is az egyházak részvételével gyújthatjuk meg az Újpesti Karácsonyi Vásár programjaként, a Szent István téri nagyszínpadon, szombatonként.
Időpontok:
December 14-én, szombaton 16 órakor a református egyház képviselői lobbantják fel a harmadik gyertya, a szeretetnek lángját, műsor kíséretében.(December 21-én, szombaton 16 órakor a katolikus egyház képviselői gyújtják meg a város adventi koszorúján a negyedik gyertyát.)

Betlehemes
Az Újpesti Evangélikus Énekkar december 14-én, szombaton zenés betlehemes játékot ad elő az evangélikus templomban (IV., Lebstück Mária u. 36–38.). Az est folyamán fellép a gyülekezet több zenei tehetsége is. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Gyermekes családoknak

Az ajándék én vagyok – mondják azok a gyermekek, akik az Őze Lajos Művészeti Iskola tagjaként karácsonyi műsorral örvendeztetik meg szertetteiket és az érdeklődőket. A függöny szombaton 11 órakor gördül fel az Ady Endre Művelődési Házban.
Káposztásmegyeren, szombaton 17 órakor a Szederinda – aprók táncháza várja a családokat a Lóverseny téri Közösségi Házban.

Színház
Szombaton az Újpest Színház Kamaraszínházban, a Polgár Centrumban Spiró György: Prah című darabját láthatja a közönség Dóka Andrea és Czvetkó Sándor szereplésével, Krizsik Alfonz rendezésében.

Zenés est
Vasárnap 15 órakor adventi zenés estre várja a közönséget az Újpesti Baptista Harangzenekar és Kórus, továbbá az Erkel Gyula Zeneiskola növendékeinek és tanárainak közös műsorára a baptista gyülekezet, az imaházba (IV., Kassai u. 26.).

A karácsonyi vásár mellett

Szombaton még kinyit az oltópont
Az egészségmegőrző programok sorát az influenza elleni védőoltás beadásának ajánlásával kezdjük. Szombaton utolsó alkalommal várja az újpestieket a Sanofi Tó utcai oltópontja. A kedvezményes áron, helyben megkapható védőoltás mindazok számára ajánlott, akik nem kaphatják meg térítésmentesen, de szeretnék biztonságban tudni magukat, hozzátartozóikat, miközben így nem esnek ki a munkából sem.
A Tó utca 1–5. szám alatti oltóponton mikrotűs beadással az oltás 2500 Ft, hagyományos beadással 1500 Ft. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013–2014-re vonatkozó javaslata alapján a Sanofi oltóponton is igényelhető vakcina a jelenleg is cirkuláló három vírustörzs ellen nyújt védelmet.

Vár az uszoda is
Mozgásképpen az úszást ajánljuk, amellyel testünket és lelkünket egyaránt felüdíthetjük. A város új büszkesége, a Halassy Olivér Városi Uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő új uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló. Jegyárak: újpestiek a lakcímkártya felmutatásával 15 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Felnőttjegy: 1760 Ft, újpestieknek 1500 Ft; diák- és nyugdíjasjegy: 1000 Ft, újpestieknek 850 Ft; 7 év alattiaknak: 800 Ft, újpestieknek 680 Ft. Az uszodában bankkártyát és Szép-kártyát elfogadnak. (Bővebben: www.haloujpest.hu)

Túrázóknak
A Bagoly-klub tagjai szombaton Péliföldszentkereszt-túrára indulnak Újpest-központból 8 óra 40 perckor. (Előzetes jelentkezést kérnek a Megyeri Klubban Kovács Bencénél.)

Utcakönyvtár: könyvcsere
Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak. Az Újpesti Karácsonyi Vásárra meglepetéssel készülnek az olvasókör tagjai. Mindazok, akik az utcakönyvtárban könyvet kölcsönöznek, szombatonként egy további kötetet kapnak ajándékba.

Időszaki kiállítások Újpesten

Az Újpesti Művészek Társasága hagyományos év végi képzőművészeti kiállítása a Polgár Centrumban, az Újpest Galériában várja a látogatókat.

Boldog otthonok. Kőrös Márta dioráma-kiállítása december 19-ig látogatható az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium Károlyi Galériájában.
Bernolák Béla fotós és Nikodém Mónika festőművész közös kiállítása szintén a Károlyi Galériában látható.
Az Igazgyöngy Művészeti Alapítvány karácsonyi gyermekrajz-kiállítása január 2-ig mindennap látogatható az Ifjúsági Ház Új Galériájában.

Állandó kiállítások
Két ezredév között – fejezetek Újpest történetéből. Állandó kiállítás az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben. A tárlat megtekinthető: szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig.)

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000-es telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Szilárda és Szilárd, vasárnap Valér és Dezső nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat

B.K.