Unokázás másképp, védekezés ugyanúgy

  •  
  •  
  •  

Az eddig leírtaktól némiképp eltérő, de a rendőrség előtt ugyanúgy ismert műfaja is létezik az ún. unokázásnak. A jelenségre országos napilapok és a BRFK bűnmegelőző portál közösségi oldala egyaránt felhívja a figyelmet.

Itt a csalók nem unokaként mutatkoztak be, hanem azt mondják idős áldozataiknak, hogy a hozzátartozójuk balesetet okozott, a „hallgatásért” pedig jelentős összeget kértek cserébe.

A védekezési módszer ugyanaz, mint a rokonként bemutatkozók esetén: olyan személyes adatokra kell visszakérdezni, amelyeket csak a valódi hozzátartozó tudhat. Sőt, annak ellenére érdemes felhívni telefonon az érintettet, ha a telefonáló azt mondja, hogy az balesetet okozott vagy áldozata lett. Az igazi családtag ugyanis felveszi a telefont, és könnyen kiderül a csalás. Pénzt pedig ebben az esetben is csak olyannak szabad átadni, akit a hívott fél ismer. Volt, aki viszont másképpen győződött meg a neki elmondottak igazságtartalmáról: a pénz átadásán rendőrök kíséretében jelent meg, akik lefülelték a csalókat.

MOA