Üröm az örömben

  •  
  •  
  •  

Az [origo] két munkatársa szerint is esett a hó csütörtökön reggel Újpesten, viszont az Országos Meteorológia Szolgálat nem kapott jelentést havazásról. A szolgálat munkatársai szerint ipari hóról van szó, ami annyira helyi jelenség, hogy csak az egy-egy üzem, hőerőmű közvetlen körzetében számít a tél első havazásának. Országos hóesés a következő héten sem valószínű a meteorológusok szerint.

Havazás volt Újpesten csütörtök reggel: az [origo] tudósítója szerint az északi Összekötő vasúti hídnál egy-két centiméteres vastagságban meg is maradt a csapadék. Az [origo] egy másik munkatársa is arról számolt be, hogy havas utcákat látott kora reggel Újpesten.
 
“Itt mindig hamarabb “esik a hó”, mivel azon a területen van egy csomó gyár. A kibocsátott vízgőzük megfagy, és visszaesik az útra. Ezt szokták minden évben havazásnak hinni, és rácsodálkozni. Én azt nem tudom eldönteni, hogy ez a klasszikus havazás-e meteorológiai szempontból, de azon a pár négyzetkilométeren még akkor is fehér a táj, ha egyébként mindenhol felhőtlen az ég” – így szólt hozzá az erről szóló hírhez a portál egyik olvasója.
 
Nincs összefüggő hótakaró Budapesten – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa késő délelőtt, ugyanakkor néhány helyen valóban képződött némi csapadék. Ez gyakori jelenség a mostanihoz hasonló időjárási viszonyok mellett, és főleg hőerőművek környékén, ipari körzetekben jellemző – közölte a szolgálat. Az OMSZ tájékoztatása szerint a budai hegyekben sem esett a hó, és csak dér lepi be a fákat.
 
Az “ipari hóként” is emlegetett jelenség magyarázata az, hogy a hőerőművek kéményeiből nagy mennyiségű vízgőz kerül az egyébként is párás és hideg levegőbe. A felesleges vízgőz a szintén a kéményekből kikerülő szemcséken (úgynevezett kondenzációs magvakon) lecsapódik, és kialakulnak a felhőrészecskék, amelyek aztán csapadékként lehullnak. Ezért volt gyenge havazás november 17-én reggel Győrben, ahol a hőerőmű hatására pár centiméter hóréteg alakult ki. Hasonló volt a helyzet 18-án Miskolcon is.
(Minket persze mindez cseppet sem érdekel. Budapesten egyedül nálunk esett a hó, ráadásul éppen aznap, amikor megnyílt a műjégpálya a Városháza mellett. Számunkra igenis hó esett, és igenis szép volt. A szerk.)

Szeplős lett Európa
 
“Az ipari hó egy-egy konkrét helyszínhez kötődő, helyi jelenség, gyakorlatilag csak egy-két négyzetkilométert érint” – mondta Tóth Katalin, az OMSZ meteorológusa. “Fontos szempont, hogy emberi tevékenység, vagyis a párát kibocsátó üzemek miatt következik be. Ez persze az ott élők szemében a tél első havazásának számít, azonban nem egyenlő azzal, mint amikor a kellően vastag felhőzetből regionálisan vagy országosan havazik. Az országos havazás mindig nagy térséget érintő időjárási folyamatokhoz kapcsolódik, és emberi tevékenykedéshez nincs köze. Ilyen még nem volt az idén” – magyarázta a szakember.
 
A következő napokban sem valószínű havazás. Szombaton hidegfront érkezik, amely várhatóan felszakítja az országot megülő hidegpárnát (hideg levegőtömböt), így kissé emelkedik a hőmérséklet, és kevés napsütésben is lehet reménykedni. Délnyugaton és északkeleten ugyanakkor lesznek olyan körzetek, ahol továbbra is borult marad az ég. A front mögött a csütörtök-péntekinél néhány fokkal magasabb hőmérsékletet lesz napközben, általában 1, 7 fokig melegszik a levegő.
 
Az előrejelzés jelenlegi állása szerint a folytatásban sem valószínű havazás, mert a jövő héten melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. Változékony lesz az idő, valószínűleg esni fog, így az országosan “elsőnek” nevezhető havazásra várni kell még, legalább a jövő hét végéig – tájékoztatott az OMSZ munkatársa.
 
Ipari havazás viszont sok helyszínen előfordult az utóbbi hetekben Európában, sőt Újpesten sem a csütörtöki volt az első eset. “A műholdfelvételeken úgy néz ki a hófoltok miatt Németország, a Benelux államok vagy London környéke, mintha szeplős lenne” – mondta Tóth Katalin.

(origo.hu)