Utazás a vizek birodalmába!

  •  
  •  
  •  

Március 23-án, a Víz Világnapja alkalmából játékos utazást tettek a vízi birodalomba a Viola óvoda lurkói.

Ez a nap az előző hét eseményeinek lezárása volt, melyben a középső és nagycsoportosok vettek részt. Lehetőséget adott a vízzel kapcsolatos ismeretek összefoglalására, rendszerezésére játékos formában, valamint a környezet- és természetvédelem fontosságának hangsúlyozására.
A tornaszoba alakult át vízi birodalommá, melybe a belépés a „Krokodil tavon” való átkelés után vált lehetségessé. A felfújható medencébe vízbe helyezett kavicsokon kellett átkelni, úgy hogy a „krokodilok” közé ne csússzon le a gyermekek lába, miután ez sikerült kezdődhetett a felhőtlen játék.
A birodalomba belépve jó volt hallani a gyermekek megjegyzéseit, „hú de jó” vagy „de jó, mi lesz itt?” Majd következtek az állomások.

Az első próbatétel a vizek védelméről szólt, ahol a vízbe való, illetve nem oda való tárgyakat kellett szétválogatni mosolygós és szomorú arccal jelölt karikába. Közben beszélgettünk, mi hova került és miért.
A következő a „Gyöngyhalászat” című játék. Színes üveggyöngyök kihalászása kisméretű teaszűrővel, de a gyöngyök között kagylók is nehezítették a gyermekek ügyességét, mert a kagylókat nem lehetett kifogni.
A harmadik állomás vízben, vízen és azon kívül lévő élőlények, tárgyak képeinek elhelyezésével kellett megbirkózniuk a csoportoknak. Ezután a „Ladik verseny” következett, majd a kagyló alakú edénybe a gyermekek kipróbálhatták a vízimalom működését, töltögethettek, mérhettek különböző méretű edényekbe.
Utolsóként varázslókká váltunk, és kavicsok segítségével szemerkélő esőből zápor kerekedett, és végül elállt az eső.
A vízi birodalomból való kilépés előtt egy közös mozgásos verssel búcsúztunk el egymástól.
„Gyülekeznek a felhők, esik az eső,
kopog a jég, dörög az ég,
villámlik, lecsap, kisütött a nap.”
Egy sikeres élményekkel teli délelőttöt éltünk át.

Pucz-Varga Ilona
Óvodapedagógus
Óvodai környezeti nevelő
Viola óvoda környezeti munkaközösség vezető