Utazó kiállítás

  •  
  •  
  •  

Horgászok a Galata hídon, a lenyűgöző Kék mecset, hajókázás a Boszporuszon, gőzölgő tea a jellegzetes tulipánalakú pohárban, vagy elképesztő forgatag a Bazárban. Helyek, emberek, tárgyak, élethelyzetek, de leginkább pillanatok és hangulatok Isztambulból, Konkoly-Thege György képein, az Ifjúsági Ház legújabb kiállításán.

A magát „utazó fotósként” aposztrofáló Konkoly-Thege bejárta már az egész világot: Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália százkét országában fotózott. A pécsi származású, közgazdász végzettségű fotós még külkereskedőként kezdte beutazni a glóbuszt, később már csak a fényképezés lett utazásainak oka. Azt mondja, kedvenc földrésze Ázsia, nem csak elképesztő színei, hangulatai miatt, de azért is, mert szerinte az ázsiai emberek többsége a lehetőségeihez mérten gondolkodik, vagyis boldog.

Isztambul ezért is az egyik legizgalmasabb város számára, hisz Ázsia itt találkozik Európával, és ez az örök randevú lenyűgöző témákat kínál egy fotósnak. Konkoly-Thege képei pontosan visszaadják a város hangulatát, és minden érzékünkre hatnak. Nemcsak vizuális élményt nyújtanak: szinte halljuk az állandó kavalkád zaját, szagoljuk az utcák illatát, vagyis Isztambulban érezhetjük magunkat.

Ha valaki Konkoly-Thege György képeinek segítségével, Újpesten maradva szeretne Isztambulban sétálgatni, február 21-ig teheti meg az Ifjúsági Ház színháztermében.

JM