“Utazz velünk Kárpátaljára!”

  •  
  •  
  •  

Az újpesti Berzeviczy Gergely szakközépiskola diákjai a Határtalanul! pályázat segítségével tanulmányi és kulturális kiránduláson vettek részt Beregszászon.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! pályázatán 1.378.000. Ft vissza nem térítendő támogatást nyert iskolánk, az újpesti Berzeviczy Gergely szakközépiskola. A pályázat keretében a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Felsőfokú Szakképzési Intézetének 20 tanulója két kísérő tanárral márciusban látogatást tett iskolánkban. Budapest nevezettességeinek megtekintése mellett közös projektmunkákat szerveztünk a Beregszászra utazó tanulók és tanáraik bevonásával, valamint egy népi hagyományokat bemutató táncesten is részt vettek a gyerekek és pedagógusok.

A beregszászi tanulmányi és kulturális kirándulásra májusban került sor.
A vendéglátók a munkácsi várba és a Schönborni kastélyba is kirándulást szerveztek, és a programok legfényesebb pontjaként együtt elzarándokoltak – igaz, autóbusz segítségével – és megkoszorúzták a Vereckei hágó emlékművét.
A második napon sétát tettek Beregszászon, majd ezután a vendéglátók bemutatták iskolájukat.
Utolsó este vacsora után táncház volt a program élőzenével, táncoktatókkal.

A pályázat nemcsak a külhoni magyarság életébe, kultúrájába nyújtott remek és vissza nem térő lehetőséget, hanem a program során egy ún. projektmunkát is végre kellett hajtaniuk a részvevőknek. A pályázat címe is erre utal: Utazz velünk Kárpátaljára!