Utcabál az alapkőletétel után

  •  
  •  
  •  

Április 18-án, szombaton délelőtt 11 órára Újpest apraját és nagyját várta a városvezetés a Trombita térre. Az önkormányzat épülete mögötti terület szinte zsúfolásig telt érdeklődőkkel a jeles napon.
Hogy miért is volt nagy esemény ez az ünnepség a város életében? Nos, azért, mert ezen a napon helyezte el Dr. Derce Tamás, Újpest polgármestere a tíz éve tervezett, s mostanra valósággá vált, 100 év után megújuló Főtér alapkövét, benne polgármesteri üzenettel, a jelenlegi helyszínt utolsóként megörökítő fotókkal és az Újpesti Napló aktuális lapszámával – üzenetként a jövőnek.

A rendezvény háziasszonya Pataki Zita volt, akit az emberek főként az egyik kereskedelmi tévécsatorna időjárás-jelentéséből ismernek. Zita nagyon kedvesen és közvetlen természetességgel vezényelte az eseményeket. – Kegyes hozzánk az ég, hiszen valami új születik itt Újpesten – kezdte köszöntőjét Pataki Zita. – Gondolom, hogy a kitett látványtervekből mindenki tudja, hogy ez a hely, ahol most állnak, bő egy éven belül teljesen megújul. Azért vagyunk itt együtt, hogy az új Főtér létrejöttének első momentumát láthassuk.
Dr. Trippon Norbert alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy tíz esztendeje a saját szemével látta, miként újult meg a debreceni főtér s hogy mit jelent egy ilyen változás egy város életében. Megtudtuk, hogy az épülő Új Főtér nem a kiváltságosok tere lesz, hanem a hétköznapi emberek vehetik birtokukba.
Dr. Trippon Norbert alpolgármester beszédét követte az ünnepélyes alapkőletétel, majd az újpesti történelmi egyházak vezetői mondtak ökomenikus áldást és imát.
A komoly szavakat az önfeledt szórakozás, kikapcsolódás követte, amelyhez a zenét és a jó hangulatot Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar szolgáltatta.
A program végén, akinek kedve volt, kipróbálhatta a munkagépet, amellyel a bontási munkák megkezdődtek. Ez volt tehát az első lépés a jövő megújulásának irányában a Szent István téren: azóta, mint azt tapasztalhatták az újpesti lakosok, elindult a Főtér-program megvalósítása, amely – ha átmeneti nehézségeket is okozott az első napok szokatlanságában – mindenképpen pozitív változást hoz hosszú távon Újpestnek, az itt élő embereknek.