Utcára vitte áruját a szociális bolt

  •  
  •  
  •  

Egy héten át Káposztásmegyeren hallatlanul olcsón lehetett hozzájutni jó minőségű burgonyához, hagymához, és több gyümölcsféléhez. A szociális bolt január 14-én utcai standot állított fel a Böröndös utcában, amit rengeteg ember felkeresett.

Káposztásmegyeren a Farkaserdő utca 21. szám alatt működik már jó ideje egy szociális bolt, amelyet megszerettek a környéken lakók. A kis üzlet tulajdonosa most új kezdeményezésbe fogott, január 14-től egy héten át a Böröndös utcában, a 26-30-as háztömb előtti kis téren kínálta az áruit.  A református templom szomszédságában lévő ideiglenes stand híre gyorsan terjedt a lakótelepen.

– Tavaly ősszel és most is 13-15 forintot adtak a multik a termelőknek a léalmáért, ami elfogadhatatlan – fakad ki Kármán Béla, az üzlet tulajdonosának társa, aki Budai Gyula akkori MAGOSZ-igazgatóval maga is részt vett a bolthálózat szervezésében. – Úgy tudjuk kedvező áron adni a gyümölcsöket, ha közvetlenül nekünk szállítják a termelők. Szeretnénk rendszeressé tenni az ilyen akciókat.

Közben, a szemerkélő eső ellenére egyre csak jönnek az emberek, szépen fogy a felhalmozott készlet. Kristóf Tímea, az üzlet tulajdonosa pörög, egymás után szolgálja ki a vásárlókat, alig győzi a munkát. Természetesen nincs ideje beszélgetésre, annyit mond csupán: most körülbelül negyven százalékkal olcsóbban kínálja az áruit, és örül, ha a vásárlók elégedettek. 
Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a szociális bolt működését, és az utcai árusítást még inkább – mondja lelkesen Jánszkyné Ulman Mária, a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat elöljáró helyettese. – A mai világban minden forintot meg kell fogniuk az embereknek. A lakótelepünkön is sok a beosztással élő, bár szerintem kicsit jobb itt a helyzet, mint a kerület egyes részein. Segítettünk abban, hogy híre menjen az akciónak, beosztottuk a területet, egy hétig ragasztgattam a cetliket a tömbházak ajtajára. Azért vagyok itt, hogy segítsek a kiszolgálásban, de egyúttal a fogadó óráimat is lebonyolítom. Jönnek vásárolni az emberek, meglátnak, s elmondják a gondjaikat. Az utcán is szívesen beszélgetek velük, és amit lehet, megteszem.

Ambrus Miklósné a szomszédos panelben lakik, és az ablakból látta, hogy az ideiglenes stand körül egyre gyűlik a tömeg. Kíváncsi volt, a férjével leballagott a helyszínre. Látva a szép és olcsó portékát, nem mentek haza üres kézzel. Elsőként gombát raktak a kosárba. Tóth Boglárka a református templomban hallott arról, hogy lesz ez az akció. Nem csalódott, gyakorlatilag minden kirakott áruból vásárolt.

Valóban kitűnő minőségű, és kedvező áru termékeket kínáltak a szabadban. Fogyott a burgonya, a hagyma, az alma, a narancs, a gomba rendesen. Az akció szervezői ígérik: lesz folytatás.

Két éve nyílt meg az első szociális bolt a fővárosban, amely egy új üzletlánc első tagjaként üzemelt. A kezdeményezés elindítója a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége volt. Azóta sorra nyíltak a hasonló üzletek szerte az országban, így Újpesten is. A szociális bolthálózat tagjai a multiknál jóval olcsóbban kínálják a magyar gazdák áruit, ők pedig jobb felvásárlási áron szerezhetnek piacot terményeik számára. A kedvezményes árat úgy sikerült elérni, hogy a közvetítői lánc profitja nem terheli a fogyasztói árat. Hogy mi az üzlet ebben a boltok tulajdonosainak? Nos, ők sem járnak rosszul, hiszen az átlagosnál mintegy harminc-ötven százalékkal kedvezőbb árszint nagyobb forgalmat teremt számukra.

– Ádám Tamás