Utcáról utcára – Kettős névadó

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az utca, ahol otthonuk található. Fóti út forgalmától egy háztömbnyire a kertvárosba érünk, és hangulatos utcanevekkel találkozunk. Ezek egyike a Vadgesztenye utca. A családi házban működő cukrászda is az utca nevét viseli.

 Valiczek Józsefné Zsuzsika először az utcáról mesél: – Újpestnek ezt részét az 1950-es években parcellázták, ahol családi házakat húztak fel a tulajdonosok. Az utcánkban sok a gesztenyefa, ezt tükrözi a névadás. A gesztenyefa szép lombkoronájú, nagyra növő, árnyat adó díszfa, ez a telepítés és az utca nevének magyarázata. Amikor 1982-ben mi is itt telepedtünk le, az utca lakói sokat meséltek nekünk erről az időszakról. Az idősek sorra elmentek, a házakat újraépítik, alakítják az új tulajdonosok, manapság a mi generációnk őrzi ezeket az emlékeket. A vadgesztenye magjának minden gyermek örül, az ősz egyik hírnöke. Ugyan nem ehető, de a népi gyógyászat és a gyógyszeripar felhasználja – sorolja Zsuzsika, majd a Vadgesztenye cukira terelődik a szó. – Amikor harminc éve megnyitottunk, nem volt nevünk, csak „cukrászda” feliratunk. Mivel üzletünk a Telkes és a Vadgesztenye utca sarkán áll, azt tapasztaltuk, hogy a törzsvásárlóink nevet adnak nekünk. Már a  mobiltelefonok  „hajnalán”  többen  hazatelefonáltak, mondván, itt vannak a „Vadgesztenye cukiban”, s kérdezték, milyen sütit vigyenek haza. Mivel a többség Vadgesztenyének, és nem Telkes cukinak hívott bennünket, örömmel lettünk tizenöt évvel ezelőtt Vadgesztenye cukrászda. A  Vadgesztenye  cukiban  Zsuzsika  több  mint negyven esztendőn át megőrzött receptje alapján készül az egykoron nevezetes Újpest-szelet. A bevételéből az Újpesti Cseritit is támogatja. A cukrászda azonban a szelídgesztenyéből készült sütikről is híres.

–  Az  ősz  beálltával  nagyon  kedvelt  Magyarországon  is  a  sült  gesztenye,  a  gesztenyepüré,  a gesztenyegolyó, a gesztenyealagút, és egyre több karácsonyi asztalra kerül gesztenyével töltött pulyka és bejgli – mondja, és válik üzletasszonyból ünnepváró háziasszonnyá a cukrászda tulajdonosa.  

 

B. K.

 

Idézzük  az  Újpesti  utcanévlexikont: 

Vadgesztenye utca  (1954)  Káposztásmegyeri  út  9.-től  a  Sporttelep utca 1.-ig. Vadgesztenye: Kis-Ázsiából származó fa, termése az utca jellemző növénye.