•  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az utca, ahol otthonuk található.

 Ezúttal a Megyeri úton jártunk. A kisgyerekes mérnök anyuka, Andrea, férjével és babakocsiból kimosolygó kisfiával a villamos végállomásához közeli emeletes házban lakik. Szívesen mesél a lakóhelyükről.

– A Megyeri út elnevezéséről eddig nem gondolkodtam, szerintem Újpest megyeri városrészére utal. A szüleimmel a központban éltem. Nekünk a Megyeri út körülbelül a temető után ért véget, majd az utóbbi években Káposztásmegyerre átívelve is megtelt élettel, ipari és lakóparkkal. Szeretünk itt lakni, a kiserdő nyáron esténként még a levegőt is lehűti néhány fokkal. 
Pilaszanovich Irén művészettörténész, a Műcsarnok nyugalmazott igazgatója, több Újpest galériabeli tárlat rendezője, szakmai megnyitója a Rózsa utcai lakását cserélte fel közel egy évtizede a Megyeri útra. Az út elnevezéséről szólva képben van:
– Megyer városrész főútja a Megyeri út, innen az elnevezése, Újpest egyik leghosszabb útja, kettőszáz feletti házszámmal – mondja. – Az enyém a legutolsó ház. Azaz nézőpont kérdése, a Külső Szilágyi útról tekintve az első – tájoljuk be. – Egy lakóhely megválasztásánál több praktikus szempont is közrejátszik: legyen jó közlekedése, bevásárlóhelye… Mindezt itt megtaláltam csakúgy, mint annak idején a Rózsa utcában – sorolja. – Nekem a Megyeri út hosszú évekig egyet jelentett az Újpest FC stadionjával, a Szusza Ferenc Stadionnal – tudunk meg egy személyeset Pilaszanovich Iréntől.
Hogy mit keres egy művészettörténész a Szusza Ferenc Stadionban, a lelátón? Első pillanatra talán meglepő a válasz: szurkolt. A lila-fehéreknek.
– S főleg a fiamnak, Bárczy Balázsnak, az Újpest FC korábbi válogatott labdarúgójának, ami nagy örömmel és büszkeséggel töltött el. A stadion helyett manapság a közeli kiserdőt látogatom, ahol kedvemre sétálhatok, sőt a legkisebbik, harmadik unokám (a négyből, a szerk.) nyolcadik születésnapját is ott ünnepeltük. Sportos család a miénk, a szülők és a gyerekek együtt indulnak tavasszal és ősszel a futó- és kerékpáros fesztiválon, végigtekerik a távot. Mivel az ablakom alatt haladnak el, onnan integetek nekik. Már emiatt is érdemes volt a Megyeri útra költöznöm. 
B.K.
Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: Megyeri út (1890, előzőleg Megyer fasor, 1882 előtt) Váci út 73.-tól a Külső Szilágyi út 72.-ig. Az út Megyer városrész főutcája.