Útlezárások lesznek szerdán, sztrájk nem

  •  
  •  
  •  

Nem tudtak megállapodni az elégséges szolgáltatásról a MÁV, a Volán és a BKV legnagyobb szakszervezetei, így szerdán nem lesz sztrájk, de az országban negyven helyen félpályás útlezárásokat tartanak a kora reggeli óráktól. A Liga Szakszervezetek szerint a sztrájktörvény tavalyi módosítása szinte lehetetlenné teszi, hogy sztrájkot tartsanak.

Elmarad a mozdonyvezetők és a BKV szakszerevezeteinek szerdára meghirdetet országos figyelmeztető sztrájkja, a félpályás útlezárásokat viszont megtartják – mondta Fiedler Péter, a Liga kommunikációs vezetője.

Több, mint negyven helyszínen fognak demonstrálni az országban, általában a kora reggeli óráktól kezdve (a megye szerint lebontott helyszínek itt találhatók). Vannak olyan szervezetek, amelyek megpróbálják később, július hetedikén megtartani a sztrájkot.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke még június kilencedikén, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó demonstráción jelentette be, hogy június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tartanak, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről.

Akciójukhoz később csatlakozott a MÁV, a Volán, illetve az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete is, az MSZOSZ pedig támogatásáról biztosította a sztrájkolókat.

A sztrájkkal és demonstrációkkal a LIGA Szakszervezetek azt akarták elérni, hogy a kormány ne módosítsa a bejelentett módon a Munka törvénykönyvét, ne szüntesse meg a korhatár előtti nyugdíjakat és az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

Bírói döntés nélkül lehetetlen sztrájkolni

Gyakorlatilag lehetetlen sztrájkolni az új sztrájktörvény értelmében – mondta az Indexnek Fiedler Péter, a Liga kommunikációs vezetője. A 2010 decemberében módosított sztrájktörvény olyan új szabályozást vezetett be, ami alapján lehetlen sztrájkba kezdeni.

Arra, hogy a bíróság mondja ki a még elégséges szolgáltatás mértékét, még nem volt példa, ennek hiányában pedig a sztrájk nem tartható meg. Ezt a szakszervezet szerint viszonylag könnyű elérni, hiszen a munkáltatónak mindössze tartózkodnia kell az érdemi tárgyalásoktól, vagy a meghirdetett sztrájk utánra ad időpontot a tárgyalásra, amire a bíró kimondhatja: mivel nem történt meg az előzetes egyeztetés a felek között, ő sem foglal állást. Az új sztrájktörvény szerint az összes jogi eljárás alkalmazása esetén hónapokba kerül, amíg egy bejelentett sztrájkról kiderül, hogy az egyáltalán megtartható-e. Ezáltal a törvény jelen formájában ellehetetleníti a munkavállalók sztrájkhoz való alkotmányos jogainak gyakorlását.

A sztrájktörvény értelmében csak akkor jogszerű egy sztrájk, ha a felek megállapodnak a még elégséges szolgáltatásról, vagy megállapodás hiányában erről a bíróság dönt. Ha nem tudnak előre megállapodni az elégséges szolgáltatásról, a bíróság csak a megállapodás hiányáról szóló jogerős bírósági határozat után dönthet a sztrájk jogszerűségéről.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság június 22-én érdemi vizsgálat nélkül utasította el hét BKV-s szakszervezet keresetét a sztrájk jogszerűségének megállapítására. A bíróság szerint nem volt megállapodás az elégséges szolgáltatásról és a megállapodás elmaradását kimondó bírósági határozat is hiányzott, ezért a benyújtott kérelem idő előtti volt.
A legnagyobb szolgáltatók nem sztrájkolnak

Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek június 23-i ülésükön úgy döntöttek: nem tartják meg a június 29-re meghirdetett 2 órás figyelmezetető munkabeszüntetést, mivel a munkáltatók nem tudtak megállapodni az elégséges szolgáltatásokról.

A MÁV esetében a sztrájk azért marad el, mert bár a bírósági döntés értelmében sztrájkolhatnának, a kormány csak a sztrájk után hajlandó egyeztetni, addig viszont, míg nem ültek a felek tárgyalóasztalhoz, a MÁV szakszevezetek nem kívánnak demonstrálni.

Az EVDSZ és BDSZ a június 29-ére előkészített sztrájkot egyhangúan meghozott döntés alapján felfüggeszti, mert bíznak benne, hogy a kormány által kezdeményezett, július 4-én kezdődő tárgyalássorozat megállapodáshoz vezethet.