Valamennyi újpesti háziorvos kap

  •  
  •  
  •  

Dr. Trippon Norbert, Újpest alpolgármesterének javaslatára még februárban döntött úgy a képviselő-testület, hogy 30 millió forintos támogatási alapot hoz létre az újpesti háziorvosi ellátás feltételeinek javítása céljából. Azóta az újpesti háziorvosokkal egyeztetve kidolgozták a rendelet-tervezetet, és közzé tették a pályázati felhívást. A felhívás nagy sikert aratott az újpesti háziorvosok körében, valamennyi családi- és gyermekorvos benyújtotta pályázatát.

-Nagy öröm számomra, hogy valamennyi háziorvos élt a pályázat lehetőségével, így a praxisonkénti 454.000 forintos támogatással az utolsó fillérig szétoszthatjuk a működési és fejlesztési célú támogatási keretet. A siker kulcsát az együttműködésünkben látom. Együttműködésünk alapja, hogy a háziorvosok kérésének megfelelően biztosítottuk számukra, hogy a támogatás összegének egy részét működési kiadásokra használhatják. Ugyanakkor a mi fejlesztési szándékunk is teret nyert, azzal, hogy az orvosoknak a támogatásból, olyan eszközöket is be kell szerezniük, amelyek a betegellátás színvonalát javítják.  Így mindenki jól járt. Jól jártak az újpesti orvosok akiknek lehetősége nyílt olyan eszközök beszerzésére, melyet a támogatás nélkül nem, vagy nehezen tudtak volna beszerezni, és jól jártak az újpesti betegek is, akik egy –egy orvosi műszer, vagy akár informatikai berendezés beszerzésének köszönhetően korszerűbb és gyorsabb ellátásban részesülnek majd – tudtuk meg magától a kezdeményezőtől, Dr. Trippon Norbert alpolgármestertől. 

Könnyíti a mindennapokat

 

 

Az igazi nyertes – a beteg

 

Dr. Dorka Mária a Kordován téri felnőtt rendelő háziorvosa egyértelmű örömmel beszélt a támogatásról.

 

– A rendelőben ketten dolgozunk, ami megkönnyítette az önkormányzati támogatás hatékonyabb felhasználását, így annak 50 százalékából három jelentősebb beruházásra is futja. Szükségünk volt új kartonozó szekrényekre, hiszen a több ezer betegünk adatait (szakorvosi javaslataikat, zárójelentéseiket) sokáig meg kell őriznünk, s emiatt a hivatalos papírok mennyisége fokozatosan emelkedik. Klímaberendezést is tudtunk vásárolni, mely a nyári melegben a betegek komfortérzetét biztosítja. Nem beszéltem még a legfontosabb tervünkről, a 24 órás vérnyomásmérő monitorról, melyet e nélkül a segítség nélkül egyhamar nem tudnánk beszerezni. Látják, szép kialakítású, modern rendelőnk van, hiszen eddig is odafigyeltünk az eszközök, berendezések minőségére; a legutóbbi belső felújításunk jelentős részében pedig segítő kezet nyújtott az önkormányzat. Ezek a támogatások komoly segítséget jelentenek, hiszen több év óta nem változik a központi finanszírozási rendszer, a rezsiköltség emelkedik, az orvosi eszközöket pedig folyamatosan cserélni, modernizálni kellene. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, melynek igazi nyertesei valójában nem is a háziorvosok, hanem a páciensek.

 

 

Dr. Tausz István a Galopp utcai rendelő gyermekorvosa „kettős felhasználásban” él a jtutatással:

 

– Praxisunk körülbelül 454 000 forintot kapott, ennek felét – a rendelet értelmében – eszközbeszerzésre kell fordítanunk. A támogatásból új berendezéseket tudunk vásárolni, és komfortosabbá tudjuk tenni a rendelőt. Az egyik legjelentősebb beruházásunk az informatikai fejlesztés lesz. Nyomtatót, illetve egy PDA-eszközt tervezünk vásárolni, amivel, ha házhoz kell mennünk, a kis beteg otthonában is le tudjuk kérdezni a fontosabb, egészségügyi vonatkozású adatait, korábbi betegségeit, gyógyszerezését, és ezt az eszközt természetesen a rendelőben lévő számítógéppel is össze tudjuk kapcsolni. A támogatásból új vérnyomásmérőt, személymérleget, inhalátor porlasztót, digitális fonendoszkópot is szeretnénk beszerezni, ezen kívül – amik a komfortosságot biztosítják – törlőkendőket, ágyterítőt, a mellékhelyiségekhez szükséges eszközöket. Azt gondolom, az újpesti önkormányzat kezdeményezése egyedülálló és példaértékű, kevés hasonló támogatási rendszerről hallottam, amely ilyen jelentősen megkönnyítené a háziorvosok mindennapos munkáját.