Valami elkezdődött…

  •  
  •  
  •  

Újpesten fektették le az Állatvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége alapjait.

Január 19-én az Állatmentő Liga, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány és a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület kezdeményezésére egy országos állatvédelmi szövetség megalakításának megbeszélésére gyűltek össze a hazai állatvédelemben tevékenykedő civilek az újpesti városháza dísztermében. A megbeszélésen 26 bejegyzett társadalmi szervezet adta le írásos szándéknyilatkozatát a szövetséghez való csatlakozásról.

– Tragikus esemény volt az utolsó csepp a pohárban, ami arra ösztönzött bennünket, hogy az eddigieknél hatékonyabban lépjünk fel az állatok védelmében, az állatkínzás ellen. Egy vidéki településen, Deteken agyonvertek egy kiskutyát, s az erről készült felvételt egy közösségi internetes portálon meg is osztotta az elkövető, aki egyébként fiatalkorú – mondja Pataki Gábor, az Állatmentő Liga és az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője, az Újpesti Önkormányzat állatvédelmi tanácsadója. – Az eset hatalmas felháborodást váltott ki minden jóérzésű emberből. Mi a saját oldalainkon tiltakozási akciót hirdettünk február 20-ára, melyhez az interneten eddig több százezren csatlakoztak, jelezték egyetértésüket, szimpátiájukat. Az akció célja, hogy módosítási javaslatot adjunk át az Országgyűlésnek az Állatvédelmi Törvény szigorítására. Szeretnénk elérni, hogy az állatkínzást kiemelt bűncselekményként kezeljék, s azt 1-től 5 évig terjedő, letöltendő szabadságvesztéssel sújtsák. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis állatkínzásért a bíróságok általában pénzbírságot, felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki, ritkán kellett egy-egy elkövetőnek börtönbe vonulnia. Tarthatatlan, hogy védtelen állatokat, az ember leghűségesebb barátait büntetlenül bántalmazhassanak, mintegy gazdasági tulajdonként tekintsenek rájuk, melyekkel bármit megtehetnek.

Pataki Gábor, az Újpesti Önkormányzat állatvédelmi tanácsadója vezette le az alakuló megbeszélést.

Az Állatvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége alakuló ülésén a szervezet megalakulásához szükséges dokumentumok és egy etikai kódex kimunkálása érdekében 12 fős munkacsoportot hoztak létre. Mint azt a jelenlévők megfogalmazták, az országos szövetség megalakítása és a leendő tagszervezetek által szervezett, február 20-i tüntetés túlmutat a konkrét deteki cselekményen – olyan új típusú, etikai és szakmai szabályokat tartalmazó, hatékony és felelős állatvédelmi hálózat jöhet létre, mely ilyen formában Magyarországon a korábbiakban nem létezett.

Újpest Önkormányzata 2013-ban az Állatmentő Liga tagságára építve hozta létre az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálatot. Az állatmentők azóta több száz házi- és vadállatot mentettek ki szorult helyzetből, s nem csak Újpest területén. Vittek haza elkóborolt kutyákat, mentettek gázolt állatokat, segítették a hatóság munkáját a házi kedvencek azonosítójának (chip) ellenőrzésében. Példájuk alapján hozták létre a Kispesti és a Kőbányai Állatvédelmi Járőrszolgálatot is.

Az Állatvédelmi Szervezetek Országos Szövetségéhez csatlakozni kívánó bejegyzett állatvédelmi szervezetek:
– Állatmentő Liga
– Állatmentő Szolgálat Alapítvány
– Tetovált Állatmentők Állatvédő Egyesület
– Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat
– Csivava Fajtamentő Egyesület
– Vagabondog Állatvédő Egyesület
– Papagájvilág Alapítvány
– Kutyamentő Angyalok Egyesület
– Alex Állatvédő Egyesület
– Vahur Ajka és térsége Állatvédő Egyesület
– Kutya Segélyszolgálat Alapítvány
– Magyar Tengerimalacvédő Közhasznú Egyesület
– Noé Állatotthon Alapítvány
– Országos Állatvédőrség Alapítvány
– Bakonyi Állat- és Természetvédő Egyesület
– Léleklánc Állat- és Környezetvédő Alapítvány
– FEMA Állatmentő és Állatvédő Egyesület Dog Rescue Alszervezet
– FEMA Állatmentő Egyesület
– Árva Lelkek Állatvédő Egyesület
– Zseton Állatvédő Egyesület
– Gyömrői Kutyamentsvár Alapítvány
– Ments meg! Oroszlányi Állatvédő Egyesület
– Ebremény Kutyavédő Egyesület
– Gömöri Állatvédő Civil Szervezet
– Emberek az Állatokért Állatrendőrség 2013. Alapítvány
– Rex Kutyaotthon Alapítvány

Az Állatmentő Liga, a Tetovált Állatmentők Egyesület és az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat február 20-án 14 órára a Nyugati térre szervezett demonstrációt az állatkínzás ellen. A rendőrségen bejelentett tiltakozó akción a résztvevők a Parlamenthez vonulnak, ahol átadják módosítási javaslatukat az Állatvédelmi Törvény állatkínzást taglaló szabályozásának szigorítására.

Prófusz József