Valamit megérezni a borzalomból

  •  
  •  
  •  

A második világháborúban elhurcolt áldozatokra emlékeztek Újpesten, a Mártírok útján lévő ház falán elhelyezett emléktáblánál, július tizenegyedikén, hétfőn. Beszédet mondott dr. Tahon Róbert aljegyző, és Szerdóczi Ervin rabbi.

Délután öt órára sokan összegyűltek az emléktáblánál, amely azon zsidó vallású polgároknak állít emléket, akiket ezen az úton hurcoltak el, 1944-ben, a koncentrációs táborokba.

Dr. Tahon Róbert aljegyző azzal kezdte beszédét, ép ésszel nehéz magyarázatot találni erre a szörnyűségre.

– Hogyan történhetett az meg, hogy Újpest minden tízedik állampolgárát elvitték – kérdezte, vagy inkább jelentette ki az aljegyző. –  Gyerekeket, orvosokat, gyógyszerészeket, boltosokat. Mindenki tudott ezekről a tettekről, mindenki egyetértett vele? Szerencsére nem, sokan vállalták az életveszélyt, és megmentették az ismerőseiket, barátaikat. Mások pedig sok-sok ismeretlennek segítettek.

Aztán még egy kérdés elhangzott az aljegyzőtől, amire válaszolt is. Hogy ugyanis, miért kell minden évben újból és újból felidéznünk ezeket a rémtetteket? Emlékeznünk kell a soha vissza nem térő újpesti állampolgárokra! Nem szabad felednünk, mert vannak ma is, akik vitatják a holokauszt tényét. Emlékeznünk, kell, ez a dolgunk.

Szerdóczi Ervin, az Izraelita Hitközség Újpesti Gyülekezetének rabbija elmondta, hogy adatokról tudunk beszélni, tényekről be tudunk számolni, de a személyekről nem szólnak a beszédek, hisz’ alig tudunk róluk valamit.

– Néhány éve, amikor idekerültem Újpestre, azonnal végigsétáltam ezen az úton, mert szerettem volna valamit megérezni abból a borzalomból, abból a megaláztatásból, amit egykor testvéreink éreztek – emlékezett a rabbi. – Bevallom, akkor nem éreztem meg, amire számítottam, csak a történelem szólított meg, hogy valamilyen formában mégis megfogalmazzam, ami itt történt.

A rabbi azzal zárta mondandóját: Isten segítse meg ezt az országot, ezt a várost, Újpestet, és segítse meg minden embert, aki a békére, a megértésre törekszik.

A megemlékezés a Himnusszal zárult.

Á.T.