Vállalkozói igazolványok ügyintézése

  •  
  •  
  •  

Tisztelt Vállalkozók !

Felhívjuk figyelmüket, hogy vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyben ügyfélfogadás az I. emelet 105. szobában az alábbi időpontokban van:

HÉTFŐ: 14 – 18 óráig

SZERDA: 10 – 17 óráig

PÉNTEK: 8 – 12.30 óráig

Érdeklődni Vargáné Gyimesi Mónika (tel.: 231-3101/159 m.) és Kántor Istvánné (tel.: 231-3101/182 m.) ügyintézőnél lehet.

Az Európai Parlament és a Tanács 1893/2006/EK rendelete következtében – 2008. január 1-jétől a TEÁOR és a szakmakód struktúra jelentősen megváltozott. A tevékenységi besorolások módosítását a nyilvántartásokban 2008. július 1-ig át kell vezetni, illetve a cserét kezdeményezni.                       

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a határidővel kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást adta:
 
A szakmakódok megváltozásával összefüggő, a bejelentési kötelezettségre előírt 2008. július 1-jei határidő visszaható hatályú törvénymódosítással meghosszabbításra kerül.
 
A bejelentési kötelezettséget, és annak határidejét a Törvény írja elő, így annak módosítása is csak törvénnyel lehetséges. Ezzel kapcsolatban nyilatkozta az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter, hogy a Kormány szeptemberben törvénymódosítást nyújt be, amelyben visszamenőleg rendelkeznek a határidő meghosszabbításáról.
 
Az átsorolások megvalósítását nehezíti az a tény, hogy a szakmakód jegyzékek lényegesen eltérnek az eddigiektől, ezért az nem végezhető el minden esetben automatikus átsorolással, így csak a vállalkozó személyes megkérdezése útján lehet helyesen besorolni.
A vállalkozói igazolványok cseréje során egyfajta felülvizsgálat is történik. Ellenőrzésre kerülnek a szakképzettséget igazoló dokumentumok, bizonyítványok, telephely engedély, működési engedély megléte – ahol ezek szükségesek – eredetben kell bemutatni.
 
Az ügyintézés segítése érdekében amennyiben a tevékenység végzettséghez kötött az erről szóló dokumentumokat, engedélyeket, személyazonosító igazolványt, lakcímkártyát szíveskedjenek magukkal hozni.
 
Igazgatási Osztály vezetője