Válogatott versek a Polgár Centrumban

  •  
  •  
  •  

A Városnapok egyik legszebb programeleme lesz az a könyvbemutatóval egybekötött irodalmi est, melyet Babits Mihály születésének 125. évfordulója tiszteletére rendeznek augusztus 29-én 19 órakor az Újpesti Polgár Centrum színháztermében. Az irodalomkedvelők Helyei László Babits-estjét is megtekinthetik a program keretében.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Az újpesti születésű színművészt, Helyei Lászlót kellemes emlékek, és sikeres munkák is a kerülethez kötik – így örömmel vette a felkérést, hogy Újpest „születésnapjának” megünneplésében és Babits Mihály születésének 125. évfordulójára rendezett megemlékezésen részt vegyen.

– Roppant megtisztelő volt Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész felkérése, mivel nagyon szeretem Babitsot és a verseit, és rendkívül jól esett, hogy e nemes évforduló kapcsán rám gondoltak – mondta a színművész. – Sok versét nagyon közel érzem magamhoz, és örömmel adom elő őket.

– Hogyan állították össze az est programját?

– Dr. Sipos Lajossal kiváló összhangban dolgoztunk. Javasolhattam én is néhány verset, így például Babits: „Esti kérdés” című költeményét, egyik kedvencemet. Az irodalmi esten Dr. Sipos Lajos nyújt majd segítséget a versek elemzéséhez, megértéséhez. A vers befogadásának és átélésének komoly érési folyamata van, nemcsak a hallgatók, hanem az előadó esetében is. Nagyon örülök, hogy nem csupán előadásról lesz szó, hanem bemutatásra kerül Babits Válogatott verseinek reprint kiadása is, melyet nagyszerű kezdeményezésnek tartok. Babits mostanában intenzíven jelen van életemben, a közeljövőben a Katolikus rádióban olvasom fel költeményeit.

– Ön szerint kiknek szól majd ez az est? Kik a legfogékonyabbak egy ilyen kulturális programra?  

– Biztos vagyok benne, hogy a verskedvelők, illetve Babits újpesti tisztelői eljönnek az estre, és remélem, a fiatalok is kíváncsiak lesznek rá. Nagyon kellemes tapasztalataim vannak Újpesttel kapcsolatban, úgy érzem, kultúrbarát kerületbe jövök, hiszen több sikeres, szinte teltházas színházi előadásom volt már itt, legutóbb pedig Csaplár Vilmossal és Györe Balázzsal szerepeltünk az Újpesti Közművelődési Kör egyik rendezvényén.

– Milyen egyéb munkákra, szerepekre készül?  

– 2008 a Reneszánsz éve, így hamarosan ismét Mátyás király bőrébe bújhatok: Visegrádon a várnapokon lépek fel, augusztus végén Szokolyára megyünk a hagyományőrző Corona Hungarica társulattal, amely idén a 10 éves jubileumi ünnepségét tartja. Ezen kívül megtalált egy monodráma, melyben Giordano Bruno-t fogom alakítani. Kistarcsán Harold Pinter: A gondnok című darabjának címszerepét játszom majd, valamint Mátyás király mesékből és Arany János versekből készítek több órás hanganyagot. És természetesen, készülök az újpesti fellépésre is. Remélem, augusztus 29-én sokukhoz eljutnak majd Babits örökérvényű, csodálatos sorai.