Valós forradalmi fikció

  •  
  •  
  •  

Született október 23-án. Ez a címe Ditzendy Attila Arisztid darabjának, amelyet október 23-án mutat be közösen a Szép Ernő Színház és az Újpest Színház. Az előadás egy ’56-os mártírról, Tóth Ilonkáról szól. Gyilkos volt-e, vagy áldozat? A színmű fikció, vagy igaz történet? A szerzőt faggattuk.

Mi inspirálta Tóth Ilonka történetében?
– Leginkább az, hogy még nem készült róla színmű. De ’56 engem személyes okokból is foglalkoztat, mert édesapámat is leültették egy évre a forradalom után. Kivitték a Szovjetunióba, és csak az ENSZ nyomására engedték haza.
– Tóth Ilonka 1956-ban röplapokat osztogatott, és ápolóként segítette a forradalmat, mégis azért végezték ki, mert a vád szerint két társával meggyilkolt egy ávóst.
– Igen, bár ez egy kusza történet. Tóth Ilonka megítélése sokáig elég ellentmondásos volt. Volt, aki egyszerűen gyilkosnak tartotta őt a tárgyalási jegyzőkönyvek alapján. De tudnunk kell, hogy ezek általában koncepciós perek voltak, ahol kínzással bírtak rá embereket, hogy bevalljanak olyat is, amit nem követtek el. Tóth Ilonka esetében is erről volt szó. Kiderült, hogy sok dolog egyáltalán nem úgy történt, ahogy a vád állította. 2001-ben semmissé is nyilvánították az ’57-es bírósági ítéletet.
– Drámája fikció, vagy tényekre épül?
– Alapvetően nem életrajzi darab. Formailag monodráma, de sok olyan szereplő is feltűnik, aki kizárólag hangban nyilvánul meg. Ez egy vízió a siralomházból, amelyben keverednek a múlt hangjai a cellába beszűrődő hangokkal. Ezek az elhangzott történetek kitalációk, de akár Tóth Ilonkával is megtörténhettek volna.
De azért ellenőrizte a történelmi hátteret?
– Természetesen igen, és ebben M. Kiss Sándor történész volt a segítségemre, aki monográfiát is írt Tóth Ilonkáról. Háromszor íratta át velem a darabot, hogy a főszereplőm olyan szavakat használjon, úgy beszéljen, ahogy Tóth Ilonka valójában beszélt, illetve, hogy a családjáról írtak is megfeleljenek a valóságnak. Ilyen értelemben hiteles a darab, de a történet azért fikció.
– Ősbemutatót láthat az újpesti közönség október 23-án?
– Magyarországon igen. A darabot 2006-ban mutatták be az Egyesült Államokban, de itthon még nem játszották. Úgyhogy Újpesten hazai ősbemutató lesz. A rendező, Szinovál Gyula régi barátom, és bízom a színházi ízlésében. A Tóth Ilonkát játszó Müller Zsófi pedig tehetséges színésznő, ráadásul a legjobb korban van a szerep eljátszásához.
– Ön szerint a színház és az irodalom segíthet abban, hogy 1956-ot jobban megértsék a fiatalok?
– Szerintem csak ez segíthet.

Juhász Mátyás