Változások a tüdőszűrésben

  •  
  •  
  •  

A tbc-s megbetegedések számának folyamatos csökkenése miatt megszűnt a kötelező, általános lakossági tüdőszűrés.

2013. július 1-je óta csak a tbc szempontjából nagyobb rizikónak kitett csoportokban marad kötelező az évenkénti vizsgálat (hajléktalanok és a velük foglalkozók, tbc-s betegek környezetében élők, börtönök, befogadóállomások és egyes egészségügyi területek dolgozói). Ilyenkor a vizsgálat továbbra is ingyenes.

Magyarország sajnos élen jár a tüdőrákban megbetegedettek számában (évenként 10-11 ezer új beteg!), ezért 40 éves kor felett évenként egyszer mindenkinek lehetősége van tüdőszűrésen részt venni: beutaló nélkül, ingyenesen!

Nagyon fontos, hogy különösen a dohányosok minél nagyobb számban éljenek ezzel a lehetőséggel (a tüdőrák gyógyíthatósága szempontjából döntő a korai felfedezés).

Lényeges változás: 40 éves kor alatt, munkaalkalmasság céljából végzett vizsgálatért 1700 forintot kell fizetni (kivéve a fentebb felsorolt csoportokat és foglalkozásokat). Tanulók esetében pedig csak a pályaalkalmasság megítélése érdekében végzett vizsgálat ingyenes (pl. nyári diákmunkához már térítésköteles).

Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet