Változatos, ízletes

  •  
  •  
  •  

Receptvariációk padlizsánra

Padlizsánkrém 

Hozzávalók:

2 hosszúkás, vékony padlizsán (45-50 dkg), 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, citromlé, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, héjastul karikákra vágjuk, és mindkét oldalát megsózva, 20 percig állni hagyjuk, addigra a keserű levét kiengedi. Közben a hagymát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A padlizsán levét leszűrjük, és szűrőben le is öblítjük. Ha lecsöpögött, ugyancsak felkockázzuk. A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt. Megsózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk. Turmixgép poharába tesszük, kevés citromlevet ráöntünk, beleszórjuk a zúzott fokhagymát, és pépesre törjük. Ha már teljesen kihűlt, megkóstoljuk, és ha szükséges, még kevés sóval, borssal ízesítjük. Zárható üvegbe tesszük, és hűtőszekrényben tartjuk. Sokáig eláll. Pirított kenyérszeletekre kenve előételnek vagy vacsorára kiváló. 

Kikavart padlizsán

Hozzávalók:

2 tojás sárgáját 1 üveg majonézhez teszünk, 3 közepes padlizsán, 1 reszelt vöröshagyma, 2 gerezd reszelt fokhagyma, só

Elkészítés:

A padlizsánt héjában főzőlapon megsütjük, hideg vízben lehűtjük és megpucoljuk. Aztán lehetőleg nem fémkéssel vagy -villával pépesre törjük. Összekeverjük a majonézzel és a hagymákkal, és lehűtjük. Pirítósra kenve nagyon finom.

Padlizsánkrém egyszerűen

Hozzávalók:

2 db közepes padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, héjastól kockára vágjuk, besózzuk, és kb. fél órát állni hagyjuk. 

Közben a vöröshagymát apróra vágva megpároljuk az olajon, lehetőleg vastag fémserpenyőben, majd rádobjuk a padlizsánt. Ízlés szerint megborsozzuk, lehet kicsit csípősen is. Kevergetve puhára sütjük, ha egy kicsit odasül, annál finomabb lesz. Ha megpuhult, a fokhagymával összeturmixoljuk.

Még melegen, pirítóssal a legfinomabb, de hidegen is jó. Ennek a változatnak barna színe lesz, hiszen a héját is benne hagytuk Nagyon sok hasznos alkotóelem található benne, valamint antioxidáns is, s ezért kár lenne kidobni. 

Majonézes padlizsánkrém

Hozzávalók:

2 db padlizsán, 1 fej vöröshagyma apró kockára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma reszelve, só, őrölt színes bors, fehér bors, 1-1,5 dl majonéz (sűrű fajtájút válasszunk, ha lehet), 5 ek. extraszűz olívaolaj (amennyit felvesz a padlizsán, a mennyiség változhat), fél citrom leve

Elkészítés

A padlizsánokat megszurkáljuk kissé, tepsibe helyezzük, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük. (Légkeverésen 160 Celsius-fok.) Kb. egy órán át sütjük őket. Amikor összeesik, megráncosodik, az mutatja nekünk az állapotát. Amikor kész, meghámozzuk a padlizsánokat, s kivesszük a belsejét, egy tálba rakjuk. Villával összetörjük, átkavarjuk. Szép folyamatosan hozzáadagoljuk az olívaolajat, közben kavarjuk. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a fűszerek mennyiségét ízlés szerint állítjuk be, és jól összekavarjuk az egész krémet.

Fogyaszthatjuk langyos-melegen is, de finom hidegen, hűtőben való lehűtés után is.

Töltött padlizsán

Hozzávalók

4 közepes méretű padlizsán, 2 ek. citromlé, só, 6 ek. olívaolaj, 2 közepes méretű hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, 6 db érett paradicsom, ½ tk. édes pirospaprika, fekete bors, friss őrlésű Cayenne-bors, őrölt római kömény, 1 tk. cukor

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk. Citromlét csepegtetünk rájuk, megsózzuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Utána lemossuk és megszárítjuk.

Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, és a félbevágott padlizsánok mindkét oldalát nagy lángon 5-6 perc alatt világosbarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. Egy kiskanállal kivájjuk a belsejüket a szélüktől ½ cm-re. A padlizsánhúst felaprítjuk. A félbevágott padlizsánokat egy kiolajozott sütőformába fektetjük. A hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet apróra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Forrásban lévő vízbe helyezünk 4 paradicsomot, kivesszük, majd meghámozzuk őket. Húsukat felkockázzuk. A maradék olajat a serpenyőben lévő olajhoz adjuk, felmelegítjük. A hagymát és a fokhagymát közepes lángon üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a padlizsánhúst, a petrezselymet és a fűszereket, és kb. 5 percig pirítjuk keverés mellett. A tölteléket elosztjuk a félbevágott padlizsánokba. A maradék paradicsomot megmossuk, karikára vágjuk. A paradicsomokat a megtöltött padlizsánok tetejére helyezzük, megszórjuk sóval, borssal és cukorral. 160 fokon 35-40 percig sütjük. 

Lettner Annamária dietetikus
Kép: wikipédia