„Van, akit érdekel, ami benned rejlik”

  •  
  •  
  •  

A Don Bosco Szaléziak 2013-ban ünneplik magyarországi letelepedésük századik évfordulóját. A centenáriumi évben eseménysorozattal szeretnék szélesebb körben ismertté tenni rendjüket és alapítójukat,Bosco Szent Jánost. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be.

A centenáriumi év központi mondata: “Van, akit érdekel, ami benned rejlik” – egy olyan üzenet, amelyre a vallás iránt kevésbé érdeklődők is felfigyelhetnek. Szeretnék ezzel elsősorban a fiatalokat megszólítani, de mindazokat az embereket, akiknek korábban már volt valamilyen kapcsolatuk velük, de eltávolodtak, lemorzsolódtak.

A Don Bosco Szaléziak több jelentős eseményre készülnek a 2013-as évben. A centenáriumi év ünnepélyes megnyitása 2013. január 26-án lesz a Szent István-bazilikában ünnepi szentmisével, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a centenáriumi év fővédnöke celebrál. Ugyanezen a napon a budai Várban nyílik reprezentatív kiállítás, amely a szaléziak száz évét dolgozza fel. 

A rendalapító ereklyéje világjáró körútján május 17-26. között tartózkodik Magyarországon.A szalézi házakon és intézményeken kívül több helyre is elviszik majd, többek között fáklyás felvonulást is tartanak az ereklyével a Szent István-bazilikától Óbudára, a szalézi tartományfőnökségre. Október 18-20. között pedig a szalézi rendfőnök, Pascual Chávez látogat hazánkba.

A fiataloknak szánt interaktív kiállítás január 4-én nyílik Nyergesújfalun, ahol az első szalézi iskolát alapították Magyarországon. Ez a kiállítás mintegy hétszáz dobozból áll és valódi újdonság a magyar egyházi életben. Több helyen lesz megtekinthető az országban, főleg egyházi iskolákban és kollégiumokban. 

Az újpesti Sándor István emlékezete

A Terror Háza Múzeummal együttműködve február 22-én Sándor István szalézi szerzetes testvérre emlékeznek meg, akit koholt vádak alapján 1953-ban kivégeztek, és akinek a boldoggá avatására már előrehaladott állapotban van. Sándor Istvánról játékfilm elemekkel gazdagított rövid dokumentumfilm készül Dér András rendezésében.

A centenáriumi évben ezen kívül augusztusban egy kerékpártúrát, valamint Szalézi Part elnevezéssel ifjúsági találkozót rendeznek Balatonkenesén a Don Bosco Szaléziak.