Várhidi Pál minden csúcsot megdöntött

  •  
  •  
  •  

Az újpesti labdarúgás legendás játékosa és minden idők legsikeresebb újpesti edzője, Várhidi Pál, november elején ünnepelte 81. születésnapját. Pali bácsi 1942-ben kezdett el futballozni az ÚTSE csapatánál, majd 1946 és 1949 között a Wolfner együttesében szerepelt. 1949-ben igazolt az Újpesthez, ahol 18 éves korában, 1950 őszén mutatkozott be az első csapatban. Tizenhét újpesti szezon után, 1965-ben vonult vissza a labdarúgástól. Újpest díszpolgára soha más klubban nem futballozott felnőtt játékosként.

Várhidi Pál hatalmas munkabírású hátvéd volt, tökéletes rúgótechnikával dicsekedhetett. A kőkemény, de sportszerű labdarúgótól nem ok nélkül tartottak az ellenfél támadói. 285 bajnoki mérkőzésen lépett pályára lila-fehérben és 32 gólt szerzett. Különleges érzékkel lőtte a büntetőket, nem remegett a lába, így szinte alig hibázott. 1960-ban bajnokcsapat tagja volt. Nem véletlenül hívták meg a válogatott keretbe is, ahol Puskásékkal szerepelhetett az Aranycsapatban is.

– Nagy megtiszteltetés volt Puskással, Bozsikkal és a többiekkel együtt tréningezni és tíz alkalommal mérkőzést is játszani – mondta Pali bácsi. – Boldog vagyok, hogy közöttük lehettem, nincs hiányérzetem, hogy mellettük nem juthattam többet szóhoz.

A kiváló sportember már aktív pályafutása idején készült az edzői munkára. Elvégezte a Testnevelési Főiskolát, majd amikor szögre akasztotta a focicsukát, az újpesti utánpótlás- majd az első csapat pályaedzőjeként ismerkedett a szakmával. 1974-ben kinevezték az Újpest vezetőedzőjének.

– Mindig arra készültem, hogy egyszer az első csapat edzője legyek Újpesten. Engem minden ide köt, itt születtem, itt kezdtem futballozni, innen lettem válogatott. És, edzőként itt értem el a legnagyobb sikereimet 
Várhidi Pál nevéhez páratlan sikersorozat fűződik. 1980-as távozásáig valamennyi szezonban dobogón végzett a csapat, két arany-, két ezüst- és egy bronzérem fémjelzi munkáját. Irányításával a Magyar Kupát is elnyerték az újpesti labdarúgók 1975-ben. 225 mérkőzésen ült az Újpesti Dózsa kispadján és ezzel is csúcstartó Újpesten! Pali bácsi ma nyugdíjas, de azért nem szakadt el az újpesti labdarúgóktól. A hazai meccsekről nem hiányozhat, kritikus szemmel vizslatja a fiúkat.

Várhidi Pált 2009. augusztus 28-án Újpest díszpolgárává avatták. 2012. november 16-án pedig Pro Urbe Budapest kitüntetést vehet át Budapest főpolgármesterétől.

Gergely Gábor