Várhidi Pál Pro Urbe Budapest díjat kapott a főpolgármestertől

  •  
  •  
  •  

Tarlós István kitüntetéseket adott át a Főváros Napja alkalmából. November 17-ét 1873 óta tekintik a főváros napjának, Pest, Buda és Óbuda egyesülésére emlékezve. Az Újvárosháza dísztermében tartott ünnepségen Budapest Díszpolgára címben részesült – többek között – az UTE olimpiai bajnok tornásza, Berki Krisztián, és a néhány napja Újpestre igazolt, szintén olimpiai aranyérmes úszó, Gyurta Dániel is.

A főpolgármestertől Kozák Danuta kajakozó és Szilágyi Áron vívó olimpiai bajnokok is átvehették a kitüntetést. Kocsis Sándor labdarúgó, az Aranycsapat tagja (posztumusz) kapta meg a címet.

A főpolgármester ünnepi beszédében példaképeknek nevezte a kitüntetetteket, és köszönetet mondott közösség- és lélekerősítő munkájukért. Tarlós István felidézte a városegyesítés egykori folyamatát, és úgy fogalmazott, maradandót alkotni nehéz, ma talán nehezebb, mint valaha, mert az önbecsülésünkért is küzdenünk kell a nemzetközi porondon.

– Nagy megtiszteltetés, hogy a főváros vezetése is gondolt rám, és ezzel a kitüntetéssel honorálta az olimpiai aranyérmemet – nyilatkozta Berki Krisztián. – Örülök, hogy a nevem így bekerült a nagy elődök mellé, a város aranykönyvébe.

Az ünnepség keretében a főpolgármester átadta a Pro Urbe Budapest díjat is, amelyet Várhidi Pál, az újpesti labdarúgás legendás játékosa és minden idők legsikeresebb újpesti edzője is átvehetett.

(gergely)