Variációk egy fekete zongorára

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház Új Galériájában május 19-ig mindennap 9 és 18 óra között tekinthető meg a 2011-ben, Liszt Ferenc zeneszerző születésének kétszázadik születésnapjára készült vándorkiállítás.

A Liszt 200 – Variációk egy fekete zongorára című kiállítás hétfői megnyitóján Hruby Edit operaénekes és Mezei Pál zongoraművész a zeneszerző Loreley című dalát adták elő.
Ezt követően Dozvald János fotóművész megnyitóbeszédében elmondta: a kiállítás a fotóművészet eszközeivel idézi meg Liszt Ferenc munkásságát, a zene erejét, s egyben jól tükrözi a művészeti ágak között működő inspiráló kölcsönhatást.

A fotóművész kiemelte: „Az egyes fotók magas színvonalúak, ám nagyon különböző megfogalmazásokat tárnak a szemlélők elé. Azonban mindegyikre jellemző, hogy egy leegyszerűsített világot tár fel, nagyít ki. Vannak, akik a hangszer testéből indulnak ki, de az átlag szemlélő számára észrevehetetlen, a hangszer belső szerveit favorizálják. Mások pedig a láthatatlant, a hangszer lelkét keresik és varázsolják elénk. Az alkotások közül leginkább Lehotka László műve tűnik ki, aki montázsfotográfiájában Liszt Ferenc alakját is megidézi.”

A fotóművész még külön megemlítette Rózsa Zsuzsa munkáját, aki a hangszer húrjait vette alapul, és fényekkel játszott úgy, hogy a nézőnek az az érzése támad, mintha egy zeneművet hallgatna a félhomályban.

A tárlat a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának köszönhetően 2011. október 22. – Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója – óta járja az országot. A kiállítás megálmodója és egyik alkotója is Tóth József (Füles) fotóművész, aki olyan művésztársakat hívott meg maga mellé, akiknek a neve a Liszt Ferenc nevében található betűk valamelyikével kezdődik. Így Tóth Józsefen kívül Lehotka László, Izápi Laura, Szentiváni János, Gyöngyi, Eifert János, Rózsa Zsuzsa, Nagy Lajos és Chochol Károly alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők.

BMI