Várom Karnyóné szerepét

  •  
  •  
  •  

A Forrás Színház társulata mutatja be február 11-én, este hét órakor, az Ady Endre Művelődési Központban Karnyóné című darabját. Az Újpest Színház bérleti előadása a Téli Fesztivál programjaiba illeszkedik. A címszerepet Bánsági Ildikó alakítja. A Kossuth- és Jászai-díjas színművész nyilatkozik lapunknak.

A komédia kínálta bizarr játéklehetőségek s a mű groteszk elevensége okán Csokonai műve, a Karnyóné ma is igen népszerű. Az elmaradottság, műveletlenség, erkölcsi züllöttség világának egyetlen fi gurája sem marad kiporolatlan. Csokonai 1799-ben, Csurgón írta a darabot. Miért veszik elő újra és újra a művet? Vajon, hogy látja mindezeket Bánsági Ildikó?

– Igazi kuriózumnak számít a komédia. A komikus helyzetekbe Csokonai néha tragikus felhangokat vegyít, így feszes, mégis szórakoztató a mű. Meglehet, ebben rejlik a vonzereje.

– Kíváncsi vagyok a véleményére: játszódhatna ma is a történet?
– Mi az hogy! Szerintem továbbgondolásra érdemes helyzetek, mondatok sokasága található a darabban.

– Köztudott önről, milyen átéléssel azonosul a szerepeivel. A színpadon halál közeli állapotba kerül. Megviseli?
– Amit mond, az a művészet alapja, másképp nem lehet hiteles az alakítás. Igen, fájdalmas dologról van szó, megvisel az ilyen helyzet, magammal viszem egy darabig. Persze itt előbb oldódik a nyomasztó érzés, hiszen az öngyilkosság után, a színpadon feltámad Karnyóné.

– Olvastam, hogy szeret otthon lenni: miként lehetséges az, hogy bejárja az országot, fellép szinte valamennyi vidéki színházban?
– Ó, hát, ha munka van, megszűnik körülöttem a világ, megesik, hogy hetekre leköltözöm egy városba.

– Olykor megfordul Újpesten?
– Felléptem már Újpesten, most is alig várom, hogy előadjam Karnyónét.

Ádám Tamás