Városi énekes madarakkal

  •  
  •  
  •  

Megérkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakvéleménye az Önkormányzathoz. E szerint a kiviteli és az építészeti – kertépítészeti tervek valamint a bejárás során tapasztaltak alapján az Új Főtér megfelelő egy madárbarát park kialakításához. Ugyanakkor javaslatként fogalmazódott meg olyan természetvédelmi berendezések telepítése – úgy, mint az itató, etető, madárodúk, költőláda -, melyek kihelyezésével az Új Főtéren otthonra lelhetnek a városban élő madárfajok.
Az elképzeléseket dr. Trippon Norbert alpolgármester előterjesztésében a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a soron következő ülésén tárgyalja.

Nagy lendülettel halad az Új Főtér kialakítása. A tervek szerint folyik a tér burkolatainak és berendezéseinek építése, és a közelmúltban megkezdődtek az idényjellegű kertépítési munkák is. Az Önkormányzat kikérte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakvéleményét, azért, hogy közösen találjanak megoldást arra, hogy a munkálatok befejezését követően a térre költözhessenek a városi környezetben is honos énekes madarak. A szakvélemény szerint az Új Főtér madárbarát park lehet, mivel a tervben szereplő és telepítendő fafajok tápanyagban gazdag terméseinek köszönhetően megtelepedhetnek a téren a magyarországi magevő énekesmadaraknak. Ezen túl nemcsak élelemre, hanem megfelelő fészkelő-, és búvóhelyre is lelhetnek az Új Főtéren.
Ugyanakkor javaslatként fogalmazódott meg olyan természetvédelmi berendezések telepítése – úgy, mint az etető, itató, madárodúk, költőláda – melyek kihelyezésével valóban otthonra lelhetnek a madarak, többek között a széncinege, a vörösbegy, a vörös vércse vagy akár a védett csóka is. A „madárbarát” berendezések kihelyezésével a természet közelebb kerülhet az újpestiekhez, az Új Főtér pedig a madarak élőhelyének otthont adó térré válhat.