Városnapi vendégvárás

  •  
  •  
  •  

Több szempontból is rendhagyó lesz az idei, sorban a 16. Újpesti Városnapok eseménysorozata augusztus 29. és 31. között. Egyrészt a már jól ismert és hagyományos programok, közösségi helyszínek várják a látogatókat, akik ezúttal is kisvonattal indulhatnak a Tábor utcai helyszínre a Városháza szomszédságából. Másrészt néhány olyan meglepetés is üdvözli a város polgárait, melyekre eddig nem volt példa.

Újpest új „honfoglalói”, az egyik legnagyobb beruházást megvalósító Károlyi István Városközpont megálmodói komolyan gondolják, hogy nem pusztán ingatlanértékesítők, hanem sokkal inkább a város szövete kívánnak lenni. Járosi Tamás, a beruházó CEu-Reality csoport igazgatója a szó hagyományos értelmében teljesíti magától értetődően a „mecénási” szerepkört: egy teljes kőszínházi előadással emeli a három nap magas színvonalú programját.
Meglepetésként értékelhető a fellépő művészek sora is, hiszen közülük többen is pályájuk csúcsán ragyognak: néhányukat alábbi sorainkban is bemutatunk röviden. Hagyományteremtésnek szánjuk lapunk megjelenését is az eseményeken, ahol közönségtalálkozóval, egyéni hangulatú fórumokkal igyekszünk közvetlen és személyes kapcsolatot teremteni olvasóinkkal. Mindent persze nem árulhatunk el, de annyi bizonyos, hogy ha sikerül megvalósítani az elképzeléseinket, akkor Újpest legjellegzetesebb szimbóluma az arra legméltóbb kezekbe kerül. S hogy miként sikerült emelni az eddigi színvonalat, miközben a hírekben azt hallani, hogy az önkormányzatok sorra csődközeli állapotokat jeleznek?
-Feszes költségvetést kell betartanunk, de a város ünnepére kötelességünk a méltó színvonalat biztosító anyagi hátteret megteremteni – válaszolta meg a kérdést a gazdasági ügyekért felelő alpolgármester, dr. Trippon Norbert. – Népszerű művészek színvonalas produkcióit sikerült megnyernünk s ezen a jövőben sem kívánunk változtatni: a kulturális értékeket mindig kellő felelősséggel mérjük. Örömmel üdvözlöm a Károlyi Városközpont bekapcsolódását is, hiszen az ő lépésük is fényesen bizonyítja: felelős és igényes tulajdonosi réteg formálódik városunkban.
Magna Cum Laude
 
Kilenc éve alakult meg a mára már rendkívüli népszerűségnek örvendő Magna Cum Laude zenekar. A gyulai fiatalok egy hónap próbaidőszak után már megnyertek egy országos tehetségkutatót, majd elkészült első négy demó felvételük, melyekre a nagyobb lemezkiadók is felfigyeltek. Első országos sikerüket az „Osztály” című számukkal érték el, melynek videoklipjét az egyik zenetévé is rendszeresen sugározta. A kirobbanó siker koncerteket, turnékat, fesztiválokat hozott a fiatal zenekar életébe. Első nagylemezük Hangolj át! címmel jelent meg, majd következő, 2006-os albumuk, a Minden Állomás már aranylemez lett. Dalaikat rendszeresen műsorra tűzik a rádióállomások. A zenekar Fonogram díjat kapott az Év Poplemeze kategóriában, az együttes basszusgitáros-szövegírója pedig az Év Szövegírója lett. Szabó Tibi, Kara Misa, Mező Misi és Kilián Imre legújabb lemeze, a Magnatofon, 2007-ben jelent meg. 
 
 
Pál Tamás
 
Bár országos népszerűségét a televíziós műsor hozta meg, Pál Tamás nem a Megasztárban érte el első szakmai sikereit, hanem még gimnazista korában, Földessy Margit Színjáték Dráma Stúdiójában, ahol a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, és a Szentivánéji álom című darabokban is szerepelt. A színpad iránti vonzódása nem véletlen: a fiatal fiú rendszeres látogatója volt Budapest egyik legelső karaoke-bárjának, ahol a törzsközönség rendszeresen vastapssal jutalmazta fellépéseit. A drámastúdió adott lehetőséget Tominak ahhoz is, hogy a 2002-es LGT fesztiválon több tízezer ember előtt háttérénekesként és táncosként is felléphessen. Itt ismerkedett meg Presser Gáborral, a televíziós tehetségkutató műsor zsűritagjával – ő bíztatta a fiatal énekest a jelentkezésre.
Egy ilyen szereplés kinyitja a lehetőségek kapuját – Pál Tomi pedig besétált rajta. 2005-ben megjelent első önálló lemeze „Amit adhatok” címmel, melyen végre valódi egyéniségét és érzéseit mutatta be.
 
 
Palya Bea
Palya Bea világhírű. Játékos őstehetség, az egyik legsokoldalúbb alkotó- és előadóművész. Amit Magyarországon a világzene műfajában el lehet érni, Palya Bea  elérte. Tizenhat évesen már a moldvai népzenét játszó Zurgó együttes énekese és tánctanára. Mindig is érdekelték a zenei találkozások, különböző műfajok egymásra vonatkozásai – ezért foglalkozik a magyar zene mellett bolgár, cigány, török népzenével és indiai zenével. 96-tól a Laokón csoport énekese volt, majd később a nemzetközi sikereket is elért Hólyagcirkusz Társulat tagja.
Alapítója volt a világzenét játszó Folkestra együttesnek. A Francia Intézet ösztöndíjasaként Párizsban az indiai énekes Kakoli Sengupta tanítványa lett. Az utóbbi években rendszeresen koncertezik szólóban és zenekarával, itthon és világszerte. Első lemezét 2003-ban jelentette meg. Írt meselemezt, Weöres Sándor Psyché című versciklusát is feldolgozta, 2005-ben pedig zenét komponált a „Transylvania” című filmhez. Negyedik lemezét egy jelentős francia kiadó jelentette meg „Adieu les complexes” címmel. Rendszeresen foglalkozik gyerekekkel: mesél nekik és az éneklés, a zene szeretetét adja át. Zenéjében, bár folyamatosan újít, változik és változtat, meghatározóak a tradicionális elemek. Korábban az Artisjus-díjat, idén A Magyar Kultúra Követe 2008 címet kapta meg.
 
Majsai Gábor
 
Majsai Gábor Emerton-díjas művész fesztiválnyertes slágere, az „Öreg járgány szívatóval indul” nem csupán kultnótává nőtte ki magát az évek során, de jelentős szakmai sikersorozatot is eredményezett az előadó számára. Nem mindennapi hangi adottságai eredményezték többek között Vágó István felkérését is, hogy a Favágók szólóénekese legyen. A hazai piacon megjelent BaráTom Jones, majd Póker c. sikeres szólóalbumok után 2007 őszén új, nagyszabású produkcióban hallhattuk őt: a „Swing, swing, swing” minden tekintetben különlegességnek számító nagyzenekari válogatáslemez lett.
Majsai az elmúlt időszak egyik legsikeresebb tévés produkciója, a Szombat esti láz táncversenysorozat zenei hátterének megteremtése kapcsán dolgozott együtt a Határőrség Szimfonikus Zenekarral. Ez idő tájt született meg az ötlet egy önálló big band album elkészítésére. Az album a múlt század első felét idéző, igazi amerikai éjszakát varázsol elénk. Ezzel a lemezzel a standard minőséget képviselő előadók közé lépett elő a művész: hűen idézi a jazz nagyjainak stílusát, ugyanakkor kellemes könnyedséggel szórakoztat.